1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saappaat

Saappaan toiminta ei ole säästä kiinni: "Pahin julkijuopottelu on vähentynyt katukuvasta"

Nuorten juomatavat ovat erityisnuorisotyöntekijän arvion mukaan muuttuneet viime vuosikymmeninä. Vapaaehtoiset saivat toimintaansa paikallista kannustusta, kun he saivat lahjoituksena uudet "työtakit".

Kuva: Harri Nousiainen / Yle

Kajaanissa Saapas (siirryt toiseen palveluun)-toiminta on kaduilla partioimista ja kahvilan pitämistä. Vapaaehtoistoimintaan saatiin lahjoituksena uudet takit, kun paikallinen lionsklubi nuorisotyötä tukiakseen luovutti vapaaehtoisille oranssilla Saapas-logolla varustetut päällystakit.

– Nuorisotyö kaikissa muodoissaan on lähellä sydäntämme, ja näin olemme konkreettisesti mukana edesauttamassa nuorten asiaa, kertoo LC Kajaanin sihteeri Raimo Tikkanen.

– Seuraamme elämänmenoa tarkasti, ja olemme avoimia uusille asioille. Lions-järjestö on palvelujärjestö, ja haluamme kantaa oman kortemme kekoon hyvien asioiden puolesta.

Kajaanin seurakunnan erityisnuorisotyöntekijä Tarja Vehkaoja kertoo saapaslaisten ottavan lahjoituksen ilolla vastaan.

– Katupäivystyksiä järjestetään ja nuorten kahvilaa pidetään auki joka säällä läpi vuoden. Ensimmäiset vapaaehtoiset ovat olleet mukana toiminnassa jo 1980-luvulta lähtien, ja tuona aikana nuorten juomatavatkin ovat muuttuneet.

– Pahin julkijuopottelu on vähentynyt katukuvasta. Kyse on joko siitä, että humalahakuinen juominen on nuorten keskuudessa todellakin vähentynyt, tai se tapahtuu nykyään poissa katseilta – vaikkapa mökeillä tai yksityisasunnoissa, Vehkaoja arvioi.