Saappaan toiminta ei ole säästä kiinni: "Pahin julkijuopottelu on vähentynyt katukuvasta"

Nuorten juomatavat ovat erityisnuorisotyöntekijän arvion mukaan muuttuneet viime vuosikymmeninä. Vapaaehtoiset saivat toimintaansa paikallista kannustusta, kun he saivat lahjoituksena uudet "työtakit".

saappaat
LC Kajaanin sihteeri Raimo Tikkanen lahjoitti erityisnuorisotyöntekijä Tarja Vehkaojalle Saapas-takit vapaaehtoisten käyttöön.
Harri Nousiainen / Yle

Kajaanissa Saapas (siirryt toiseen palveluun)-toiminta on kaduilla partioimista ja kahvilan pitämistä. Vapaaehtoistoimintaan saatiin lahjoituksena uudet takit, kun paikallinen lionsklubi nuorisotyötä tukiakseen luovutti vapaaehtoisille oranssilla Saapas-logolla varustetut päällystakit.

– Nuorisotyö kaikissa muodoissaan on lähellä sydäntämme, ja näin olemme konkreettisesti mukana edesauttamassa nuorten asiaa, kertoo LC Kajaanin sihteeri Raimo Tikkanen.

– Seuraamme elämänmenoa tarkasti, ja olemme avoimia uusille asioille. Lions-järjestö on palvelujärjestö, ja haluamme kantaa oman kortemme kekoon hyvien asioiden puolesta.

Kajaanin seurakunnan erityisnuorisotyöntekijä Tarja Vehkaoja kertoo saapaslaisten ottavan lahjoituksen ilolla vastaan.

– Katupäivystyksiä järjestetään ja nuorten kahvilaa pidetään auki joka säällä läpi vuoden. Ensimmäiset vapaaehtoiset ovat olleet mukana toiminnassa jo 1980-luvulta lähtien, ja tuona aikana nuorten juomatavatkin ovat muuttuneet.

– Pahin julkijuopottelu on vähentynyt katukuvasta. Kyse on joko siitä, että humalahakuinen juominen on nuorten keskuudessa todellakin vähentynyt, tai se tapahtuu nykyään poissa katseilta – vaikkapa mökeillä tai yksityisasunnoissa, Vehkaoja arvioi.