1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyyn tarvitaan lisäaikaa

Eduskunnan lakivaliokunta tarvitsee vielä ainakin viikon tasa-arvoista avioliittolakia koskevan mietinnön valmistelemiseen. Valiokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund torjuu väitteet käsittelyn hitaudesta.

Kotimaan uutiset
Miespari käsi kädessä.
Yle

Aiemmin oli arvioitu, että lakivaliokunta voisi saada asian valmistelun omalta osaltaan päätökseen tämän viikon aikana. Tarvittavia asiakirjoja ei kuitenkaan ole saatu valmiiksi.

– Sekä valiokunnan mietinnön että siihen liittyvän vastalauseen teknisiä ja sisällöllisiä yksityiskohtia pitää vielä hioa, kertoo valiokuntaneuvos Marja Tuokila.

Tuokilan mukaan mietinnön ja vastalauseen käsittely saadaan valiokunnassa päätökseen ensi viikolla. Näin asia tulisi eduskunnan täysistunnon käsittelyyn todennäköisesti torstaina 27. marraskuuta.

Holmlund: "Noudatan ohjeita"

Muutamien A-studion tavoittamien kansanedustajien mukaan asian mietintö olisi voinut valmistua nopeammin, mikäli valiokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok) olisi laittanut käsittelyyn vauhtia.

Holmlundin mukaan valmistelu on kestänyt muun muassa asiantuntijakuulemisten ja erilaisten selvitysten vuoksi. Hän huomauttaa, että avioliittolakialoitteen käsittely on edennyt samaa vauhtia kuin tekijänoikeuslakia koskeneen kansalaisaloitteen käsittely.

– Noudatan puhemiesneuvoston ohjeita ja käsittelyjärjestystä tässä asiassa, Holmlund sanoo.

Holmlund epäilee, että häneen kohdistuvan kritiikin taustalla on joko edustajien kokemattomuus tai poliittisten pisteiden kerääminen.

– Eriasteiset asiat vaativat erityyppistä valmistelua, ja tätä eivät ensimmäisen kauden kansanedustajat aina miellä. Joskus hieman hymyilyttää tämä jatkuva väite, että joku hidastaa jotakin. Mutta kai jokaisen on jostain se poliittinen meriitti itselleen kerättävä, vaikka sitten arvioimalla puheenjohtajan toimintaa.

Tyssääkö aloite lopullisesti?

Eduskunnan lakivaliokunta päätti kesäkuussa, että se esittää eduskunnalle tasa-arvoista avioliittolakia koskevan aloitteen hylkäämistä. Paraikaa valiokunnassa työstetään juuri aloitteen hylkäämistä perustelevaa mietintöä.

Osa lakivaliokunnan jäsenistä jättää mietintöön vastalauseen. Sen jälkeen sekä mietintö että siihen liittyvä vastalause annetaan eduskunnalle äänestettäväksi.

Mikäli enemmistö kansanedustajista asettuu äänestyksessä vastalauseen puolelle, lähetään vastalause todennäköisesti jatkokäsittelyyn suureen valiokuntaan ja se tulee aikanaan uudestaan suuren salin äänestettäväksi. Mikäli taas enemmistö kansanedustajista asettuu lakivaliokunnan varsinaisen mietinnön puolelle, päättyy tasa-arvoisen avioliittolain käsittely tällä erää siihen.

Avioliittolaista keskustellaan A-studiossa perjantaina 14.11. klo 21 TV1:ssä. Vieraina kansanedustajat Jani Toivola (vihr) ja Mika Niikko (ps). #yleastudio

Lue seuraavaksi