1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Jämsänkosken pääluottamusmies: "Synkeät ovat tunnelmat"

Henkilöstö on ottanut tyrmistyneenä vastaan UPM:n päätöksen sulkea SC-paperia tuottava paperikone 5 Jämsänkoskella. Henkilöstön yllätykseksi kone on tarkoitus ajaa alas jo maaliskuun loppuun mennessä.

UPM:n Jämsänkosken tehdas Kuva: Yle

Jämsänkosken tehtaan henkilöstön ruokala oli torstaiaamuna täynnä järkyttyneitä työntekijöitä. Tieto päällystämätöntä aikakauslehtipaperia tuottavan SC-koneen sulkemisesta tuli tehtaan väelle täydellisenä yllätyksenä.

– Synkeät ovat tunnelmat. Apea mieliala näkyy kaikkien kasvoilla, Jämsänkosken tehtaan pääluottamusmies Jari Kallio sanoo.

Kallion mukaan Jämsänkoskella ei uskottu, että tiedotustilaisuuden huonot uutiset voisivat koskea omaa tehdasta.

– Toki oli odotettavissa, että joitain tehtaita vähennykset koskevat, mutta sitä ei osannut odottaa, että ne koskisivat tätä meidän vitosta, hän huokaa.

Alasajon nopea aikataulu yllätti

Toinen yllätys on vuonna 1981 valmistuneen koneen alasajon nopea aikataulu - se on tarkoitus tehdä jo ensi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla eli maaliskuun loppuun mennessä.

Kaikkiaan koneen alasajo koskee Jokilaksoon tehtailla 110 ihmistä.

– Tuotannon puolella koneella on noin 60 työntekijää, Kallio arvioi.

Jämsänkoskelle jää vitoskoneen alasajon jälkeen yksi SC-kone ja kaksi erikoispaperikonetta.

Parhaimmillaan Kaipolassa ja Jämsänkoskella eli Jokilaakson tehtailla on ollut reilut 2000 työntekijää - tällä hetkellä väkeä on hieman alle tuhat.

Tehtaiden työntekijöistä ja toimihenkilöistä lähes 600 on Jämsänkoskella.

"Ihan hirveä pommi"

Järkytys on päällimmäinen tunne myös Jämsän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Piritta Rantasella.

– Onhan tämä ihan hirveä uutinen. Tätä on osattu jossain vaiheessa ounastella, mutta nyt kun se on tässä käsissä, niin on se ihan hirveä pommi. Tämä on koskee satoja perheitä, koko kaupunkia ja sitä kautta koko maakuntaa. Kerrannaisvaikutukset ovat suuret.

Jämsälle työpaikkojen menetys on kova isku, koska vasta viime vuonna kaupungista siirtyi pari sataa varuskunnan työpaikkaa pois.

– Ei tällaista kovin montaa enää kestetä. Varmasti vaikuttaa jo meidän seuraavaan talousarvioon, Rantanen sanoo.

Rantasen mukaan kaupunki on jo sopinut hätäkokouksesta maakuntaliiton ja Keski-Suomen Ely-keskuksen kanssa.

Pääluottamusmies Jari Kalliota haastatteli Marja Roiha ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Piritta Rantasta Petra Thurén.

Klo 11:23 lisätty Piritta Rantasen kommentit.