Valkokankaan hohto ei himmene – varttunut yleisö ja lapsiperheet täyttävät saleja

Varttunut väestö muodostaa yhä tärkeämmän osan Etelä-Savon elokuvateatterien yleisöstä. Toinen iso yleisöryhmä ovat lapsiperheet. Tämän vuoden kassamagneetteja ovatkin olleet niin Mielensäpahoittaja kuin Risto Räppääjä.

elokuvat
elokuvateattarin Killan sali Savonlinnassa.
Elokuvateatterin tekniikka ja tunnelma kilpailee vahvasti kotisohvan kanssa.Paavo Koponen / Yle

Elokuvan suurkuluttajat ovat perinteisesti 16-24 -vuotiaat nuoret. Hyvin suuri osa valtavirran elokuvista on myös tehty heitä varten. Nyt on kuitenkin havaittavissa suunnan muuttumista. Varttunut väestö käy mielellään elokuvissa. Teatterit huomioivat sen esitysajoissa ja ohjelmistossa. Sekä Mikkelissä että Savonlinnassa järjestetään normaalin ohjelmiston iltapäiväesityksiä sekä omia elokuvasarjoja varttuneelle yleisölle.

– Se täytyy ottaa huomioon ohjelmiston rakentamisessa, että varttuneemmilla katsojilla on aikaa ja mahdollisuuksia käydä elokuvissa. Heille täytyy pystyä tarjoamaan jotain, kertoo Savon Kinojen ohjelmistopäällikkö Tarja Piiroinen.

Savon Kinoilla on kaksi salia Savonlinnassa. Mikkelissä yrittäjä Mika Luukkonen pyörittää kahta teatteria, joissa saleja on yhteensä neljä. Tavanomaisten elokuvien lisäksi näytetään esimerkiksi ooppera- , konsertti- ja balettitallenteita sekä dokumenttielokuvaa, mikä lisää kalliiden salien käyttöastetta.

Iltapäiväesitykset ja omat elokuvasarjat vetävät varttunutta yleisöä

Toiminta- ja seikkailuelokuvat vetoavat nuoreen yleisöön. He myös haluavat nähdä maailman uutuudet heti tuoreeltaan. Kun elokuvia levitetään digitaalisessa muodossa, ne myös saadaan Etelä-Savoon jopa samaan aikaan maailman ensi-illan kanssa.

Elokuvat tulevat teattereihin tietokonemuisteihin ladattuina tai jopa tietoverkon kautta. Digitaalinen tekniikka helpottaa myös monipuolisen ohjelmiston pitoa, jolloin eri yleisöille saadaan mieluista katsottavaa. Vartuneen väestön on huomannut myös elokuvateollisuus.

– Aikaisemmin on ollut ongelmana se, että ehkä sille varttuneemmalle ei ole tehty niin paljon elokuvia esimerkiksi Amerikassa. Muta sielläkin on alkanut suurimmilta studioilta kuulua, että nyt täytyy keskittyä tuottaman myös sellaista elokuvaa, jota varttuneempi yleisö haluaa nähdä. Kaikki ei voi olla mitään teinikomediaa, Tarja Piiroinen kertoo.

Kotimainen elokuva vetää nyt hyvin

Tämän vuoden suosikkielokuva on ollut Mielensäpahoittaja. Mikkelissä sen on nähnyt jo 5000 ja Savonlinnassa 3000 katsojaa. Muutenkin kärjessä ovat kotimaiset uutuudet.

– Kymmenen katsotuimman elokuvan joukossa on kuusi tai seitsemän kotimaista elokuvaa. Mikkelissä tuntuu tuo kotimainen elokuva elävän varsin vahvasti. Eikä teatterielokuva muutenkaan ole häviämässä minnekään, uskoo Mika Luukkonen.

Teattereissa kymmenen viikkoa pyörineen ja yhä pyörivän Mielensäpahoittajan ohella suosikkeja ovat olleet Risto Räppääjä ja liukas Lennart, Onneli ja Anneli, Kummeli V, Muumit Rivieralla ja Ei kiitos.

Mikkelissä tämän vuoden elokuvayleisön määrä kipuaa kohti seitsemääkymmentätuhatta ja Savonlinnassa kohti kolmeakymmentätuhatta. Suuressa valkokankaassa, suuressa elokuvasalissa, sen äänimaailmassa ja tunnelmassa on sitä jotakin. Täytyy olla, koska elokuvayleisön määrä Etelä-Savossakin ylittää reilusti satatuhatta tänäkin vuonna.