Kesälomat kasvattivat kaihileikkausjonoja

Kaihileikkausjono on ruuhkautunut Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä. Silmäyksiköstä luvataan tilanteen kuitenkin helpottuvan vuoden loppuun mennessä.

silmäkirurgia
Kaihileikkaus käynnissä
Yle

Kaihileikkaukseen ei tällä hetkellä pääse Keski-Suomessa puolen vuoden hoitotakuuajan sisällä. Yli puoli vuotta leikkaukseen jonottaneita on sairaanhoitopiirissä nyt yli 70.

Jonoa lyhennetään kuitenkin urakalla, 50 kaihipotilaan viikkovauhdilla.

Silmätaudit yleistyvät sitä mukaa kuin väki vanhenee. Myös kaihipotilaiden määrä kasvaa kymmenen prosenttia vuodessa väestön ikääntymisen takia.

Loppuvuoden ruuhkia selittää myös lomakauden aikana kertynyt jono.

– Kesälomat tekevät sen, että kun leikkaussalit ovat kiinni kuukauden, niin jonottajien määrä nousee siihen loka-marraskuun taitteeseen, silmäyksikön ylilääkäri Niko Setälä Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä toteaa.

Ylilääkäri Setälä uskoo kuitenkin, että tilanne on aivan toinen vuoden loppuun mennessä.

– Me ollaan lisätty esimerkiksi joulukuulle neljä leikkauspäivää, joissa on jokaisessa yhdeksän kaihileikkausta, joten aika lähellä ollaan nollia vuodenvaihteessa, Setälä laskeskelee.

Ylilääkäri muistuttaa myös, että reilun kymmenen vuoden sisällä kaihileikkaustilanne on parantunut huimasti maakunnassa. Vuosikymmen sitten kaihileikkaukseen sai jonottaa jopa kaksi vuotta, nyt jonotusaika on enimmillään reilut puoli vuotta.

Silmätautien hoidossa tunnetaan kuitenkin ikääntymisen aiheuttamat paineet. Niko Setälä toivookin, että sairaanhoitopiireissä - ja tulevilla sote-alueilla - huolehditaan siitä, että henkilökunnan vahvuus mitoitetaan potilasmäärän kasvun mukaan.

_Tekstiä korjattu: klo 9.12 vaihdettu ilmaus: nyt jonotusaika on enimmillään vuoden muotoon: nyt jonotusaika on enimmillään reilut puoli vuotta. _