Puhos Boardin maaperän pilaantuminen selvitettävä – alueella mystinen kaatopaikka

Puhos Boardin tehdasalueen maaperän pilaantuminen Kiteen Puhoksessa täytyy selvittää. Pohjois-Karjalan ely-keskus etsii vastuunkantajaa arvioimaan myös maaperän kunnostustarpeen. Tehdasalueella on vanha kaatopaikka, jonka sisällöstä viranomaisetkaan eivät tiedä.

Puhos (Kitee)
Puhos Boardin kyltti.
YLE / Mari Itkonen

Kiteen entisen lastulevytehtaan ympäristön pilaantuminen joudutaan selvittämään. Valtio etsii parhaillaan vastuullista tahoa selvittämään ja arvioimaan maaperän kunnostustarpeen.

– Ympäristölain mukaan ensimmäisenä vastuussa on aiheuttaja, kuka on aiheuttanut pilaantumisen. Toisena vastuussa on kiinteistön haltija, kohtuus huomioiden. Viime kädessä vastuuseen tulee kunta, ely-keskuksen insinööri Petri Naumanen kertoo.

Puhos Boardin konkurssipesänhoitaja Jarmo Makkonen kertoo, että konkurssipesällä ei ole velvollisuutta selvittää maaperän pilaantuneisuutta tai tehdä kunnostustarpeen arviointia.

Kiinteistön ja tontin omistaa Puhoksen Lastu Oy, jonka puolestaan omistaa Isku-Yhtymä. Isku-Yhtymän talousjohtaja Asko Dahldom kertoo, että yritys on käynyt keskustelua Pohjois-Karjalan ely-keskuksen kanssa.

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen insinööri Petri Naumanen ei pidä todennäköisenä, että maaperän tutkimuskulut kaatuisivat Kiteen kaupungin harteille.

Tutkinnan kohteena myös vesistö?

Lastulevytehtaan historiasta tiedetään, että alueella on tapahtunut useita ympäristöonnettomuuksia.

– Siellä on tapahtunut useita onnettomuuksia sattunut vuosien varrella, lähinnä öljyonnettomuuksia. Niitä on torjuttu parhaan kykyn mukaan, mitä siihen aikaan mitä on ollut käytettävissä. Jonkun verran maaperään on jäänyt öljy-yhdisteitä, Naumanen arvioi.

Puhos Boardin tehdasalue sijaitsee Pohjois-Saimaaseen kuuluvan Mustaselän rannalla. Jos nähdään tarvetta, voidaan tehdä myös vesistöalueen sedimenttitutkimuksia.

Arvoituksellinen kaatopaikka

Yksi iso mysteeri Puhoksesta löytyy. Alueella on vanha kaatopaikka, jota lastulevytehdas on käyttänyt. Tässä vaiheessa on täysi mysteeri, mitä jo suljetulla kaatopaikalla on. Tutkimuksissa täytyy varmistua siitä, ettei maassa piile "ympäristöpommia".

Pidän todennäköisenä, että vuoden kahden päästä meillä on tietoa maaperästä.

Petri Naumanen

Jos tutkimusasiat menevät jouhevasti eteenpäin, voisi alueen kunnostustarpeen arviointi valmistua jo ensi vuonna. Jos asiat menevät vaikeiksi vastuullisten kanssa, tutkimukset valmistuvat vasta vuosien kuluttua.

– Pidän todennäköisenä, että vuoden kahden päästä meillä on tietoa maaperästä, Pohjois-Karjalan ely-keskuksen insinööri Naumanen arvelee.