1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Taloustoimittajan analyysi: Metsäjätti paukautti täyslaidallisen säästöjä

Metsäteollisuuden rakennemuutos ei ole ohi. Tämä tuli selväksi tänään, kun metsäjätti UPM yllätti monet kovilla otteillaan, kirjoittaa Yle Uutisten taloustoimittaja Jari Järvinen.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

UPM kertoi jo pari viikkoa sitten, että se asettelee uusia askelmerkkejä seuraavalle kannattavuusohjelmalle. Nyt kuultiin, miten UPM aikoo nostaa kannattavuuttaan yhä paremmaksi: isoja koneita kiinni ja kaikki turhat kulut minimiin.

UPM aikoo sulkea siis kaksi sanomalehtipaperia valmistavaa konetta sekä kaksi kirjoitus- ja painopapereita valmistavaa konetta. Koneet eivät ole mitä tahansa kirjekuoritehtaita, vaan todella järeitä tonnitehtaita. Niitä ei kannata pyörittää vajaalla käynnillä.

Suljettavat tehtaat sijaitsevat Euroopassa. Toisin sanoen metsäteollisuuden ja paperiteollisuden ongelmat ovat edelleen Euroopassa. Täällä paperimarkkinat hiipuvat, toisin kuin Aasiassa.

Painopaperien ja kirjoituspaperien kysyntä Euroopassa heikkenee jatkuvasti, kun mainonta siirtyy kiihtyvällä vauhdilla nettiin. Perinteistä konttoripaperia eli A-nelostakin kuluu yhä vähemmän.

Samaan aikaan Eurooppaa kurittaa hidas talouskasvu. Kaikki säästävät joka puolelta.

Aasiassa sen sijaan markkinat vetävät kohtuullisesti. Ja luonnollisesti tavara kannattaa valmistaa lähellä markkinoita. Siksi suomalaisetkin metsäjätit rakentavat sellutehtaita, paperikoneita ja kartonkikoneita Kiinaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.

UPM:n päätös kertookin karusti, mistä on kyse: voimat keskitetään kasvaville markkinoille. Euroopassa karsitaan ylikapasiteettia jatkossakin kovalla kädellä. Samalla säästöjä haetaan muualtakin, hallinnosta, markkinoinnista, kuljetuksista ja joka puolelta. Sopeutus on ajan sana.

Metsäjätti UPM on parantanut tulostaan näyttävästi. Yhtiö keikkuu veroja maksavien firmojen listalla kärjessä, joten mistä kenkä puristaa? Omistajat eli sijoittajat vaativat aina vain parempaa tuottoa sijoituksilleen.

Mitä UPM:n riuhtaisu merkitsee muulle metsäteollisuudelle? Muut metsäpatruunat varmasti taputtavat käsiään yhteen ja lujaa. Poistuuhan markkinoilta valtava määrä eli 800 000 tonnia paperikapasiteettia. Se on noin 20 prosenttia Euroopan arvioidusta ylikapasiteetista.

Tämä puolestaan merkitsee sitä, että muiden yhtiöiden tilanne hieman helpottuu, kun kilpailua poistuu markkinoilta. Paha vain, että myös kysynnän lasku jatkuu, eikä loppua näy.

Markkinoilla on veikkailtu jo pitkään UPM:n ja Stora Enson paperibisnesten yhdistämisestä. Ei ole kuulunut, ei näkynyt. Joko UPM:n iso kertasiivous pistäisi siihenkin vauhtia?

Ehkä. Ainakin metsäjätti UPM on nyt kantanut oman kortensa kekoon. Alan rakennemuutos voi jatkua.

Muutettu 13.11. klo 15.10 arvioidun ylikapasiteetin määrä puolesta 20 prosenttiin.