Nettipetostehtailija vältti vankilan – sanoi rikosten syyksi nettipokerin

Lukuisia nettipetoksia tehtaillut mies välttää vankilan. Rovaniemen hovioikeus tuomitsi 29-vuotiaan miehen valvontarangaistukseen kolmeksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi.

Kotimaa
Kuva nettipokerisivustolta.
Yle

Valvontarangaistus tarkoittaa sitä, että vankilan sijaan tuomittu asuu omassa kodissaan. Hänellä on nilkkapanta, jolla hänen liikkumistaan tarkkaillaan. Tuomitun on noudatettava hänelle määrättyjä velvollisuuksia ja päiväohjelmaa. Valvontarangaistukseen tuomitun liikkumista on rajoitettu tuntuvasti, esimerkiksi kaupassa on käytävä tiettyinä kellonaikoina.

Mies oli kaupitellut olemattomia älypuhelimia ja tabletteja internetin kauppasivuilla. Hän oli erehdyttänyt ihmisiä maksamaan rahaa. Rikokset tapahtuivat syksyllä 2012 ja uhrit asuivat eri puolilla Suomea.Tuomio tuli kahdesta petoksesta ja seitsemästä lievästä petoksesta.

Mies tuomittiin Lapin käräjäoikeudessa kolmeksi kuukaudeksi ja 10 kuukaudeksi valvontarangaistukseen.

Mies on tuomittu useita kertoja aiemmin vastaavanlaisten nettipetosten tehtailusta. Hän on saanut useimmiten rangaistuksen ehdollista vankeutta tai yhdyskuntapalvelukseen. Kerran hänet on tuomittu myös ehdottomaan vankeuteen, se tapahtui viime vuonna.

Nettipetostehtailija kertoi käräjäoikeudessa, että rikosten tekeminen johtui nettipokerin pelaamisesta. Hän kertoi, ettei ole enää maaliskuun 2013 jälkeen syyllistynyt uusiin rikoksiin. Tuomitusta viime helmikuussa tehdyn valvontarangaistusselvityksen mukaan hänellä ei ole tällä hetkellä tutkinnassa uusia rikosjuttuja.

Käräjäoikeus perusteli valvontarangaistusta sillä, että se ylläpitäisi ja edistäisi tuomitun sosiaalisia valmiuksia.

Syyttäjä ja tuomittu valittivat tuomiosta. Syyttäjä vaati miehelle ehdotonta vankeutta ja tuomittu taas rangaistuksen lieventämistä sakoiksi.

Hovioikeus ei lopulta muuttanut miehen Lapin käräjäoikeudessa saamaa tuomiota.