Lörtsykohu kuumentaa tunteita – Elintarvikevirasto Evira harkitsee nimisääntelyä uudelleen

Elintarvikevirasto Evira ei ole lähdössä kieltämään lörtsyn nimen käyttöön harkittuja rajoituksia. Keskiviikkona aiheutti kohua uutinen, jossa Eviran mukaan lörtsy ei nimenä yksin riitä kuvaamaan elintarviketta. Evira kertoo nyt, että kyseessä on vasta luonnosvaiheessa oleva opas ja julkisen keskustelun myötä pidetään selvänä, että nimi on vakiintunut.

ilmiöt
Sirkka Makkonen
Savonlinnalainen leipomoyrittäjä Sirkka Makkonen kaupitteli lörtsyjä torstaina Mikkelissä.Timo Ikonen / Yle

– Huomenta! Kelpaisiko kohulörtsy?

Näin savonlinnalainen torikauppias ja leipomoyrittäjä Sirkka Makkonen kajautti myyntipuheensa ilmoille torstaina mikkeliläisessä marketkaupassa.

Mediassa keskiviikkona mediassa käsiin räjähtänyt lörtsykohu pöyristytti myös Makkosen.

– Minusta on ihan älytöntä. Sama nimitys on toiminut iät ja ajat ja hyvin on toiminut. Laitettaisiinko samalla vissiin esimerkiksi maito, että se olisin jotain muuta? Esimerkiksi valkoinen liemi, Makkonen tuhahtaa.

Makkonen on myynyt lörtsyjä liki puolet elämästään. Hän pyörittää omaa yritystään, joka valmistaa ja vie tuotteita esimerkiksi Etelä-Savoon, Lappeenrantaan, Imatralle ja Joroisiin.

– Jos nimi laitettaisiin pois, niin sillä olisi kova vaikutus myyntiin. Aina kun turisti tulee Savonlinnaan, niin se haluaa lörtsyä ja vie niitä mukanaan.

Lörtsy-nimeä ei olla kieltämässä

Keskiviikkona monen verenpaineen sai kiehumaan uutinen, jonka mukaan Evira olisi kieltämässä lörtsy-nimen käytön myynnissä.

Evirassa ollaan yllättyneitä kohusta. Lörtsy-nimen käyttöä ei ole ollut tarkoitus kieltää alun alkaenkaan vaan opastaa korostamaan tuotteen sisältöä asiakkaille.

– Aiempi tulkinta oli, että tätä lörtsy-nimeä saa käyttää, mutta sitä nimeä on täsmennettävä. Nimen täsmennys tulee siten, että kerrotaan onko kyseessä makea piirakka tai suolaista piirakkaa, Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto kertoo.

Tämä käytäntö on monelle lörtsy-yrittäjälle tuttu jo nykyisellään.

Ohjeistus liittyy Eviran joulukuussa ilmestyvään elintarviketieto-oppaan, jolla opastetaan elintarvikealan valvojia siitä, kuinka lainsäädäntöä tulee tulkita. Opas vastaa lainsäädännön henkeä ja auttaa tulkitsemaan Euroopan parlamentin ja neuvoston elintarviketietoasetusta.

Jos elintarvikkeella ei ole säädettyä nimeä, on asetuksen mukaan käytettävä joko maassa yleiseen käyttöön vakiintunutta tavanomaista nimeä tai sitä kuvaavaa nimeä.

– Meidän tulkinnan mukaan lörtsy ei ole niin yleisesti vakiintunut nimi, että kaikki tietää sen.

Evirasta kerrotaan, että nimestä käydyn julkisen keskustelun myötä on nyt selvää, että lörtsyn nimi on vakiintunut Suomessa.

– Korostaen voidaan sanoa, että opas on ollut vielä luonnosvaiheessa ja sitä päivitetään. Opas valmistuu joulukuussa 2014, Lehto kertoo.

JUTTUA TÄSMENNETTY 13.11.2014 Kello 12:30 Elintarvikevirasto Evira tiedotti heti jutun julkaisun jälkeen, että eivät ole kieltämässä lörtsyn nimeä myyntiyhteydessä. Eviran mukaan julkisen keskustelun myötä on nyt selvää, että lörtsyn nimeä voidaan pitää kansallisesti vakiintuneena Suomessa.