"On ok tapailla useampaa ihmistä yhtä aikaa" – Tinder toi Suomeen uuden deittikulttuurin

Uudet mobiilisovellukset ovat luoneet Suomeen uudenlaisen deittailukulttuurin. Tällä hetkellä suosituimpiin kuuluva deittisovellus Tinder on tehnyt nettitreffeistä arkipäivää ja suomalaiset deittaavat uudella tavalla. Neittideittailu on myös puhdistanut mainettaan.

internet
Tinder logo.
Tinder

Tinderin käyttö on yksinkertaista. Jos henkilö miellyttää, painaa sydäntä, jos ei niin painaa raksia. Jos sydämen saanut tykkää takaisin, syntyy pari ja juttelu voi alkaa.

Keskustelijoiden kommenteissa sovellus saa kiitosta, mutta myös kritiikkiä.

Tinderi teki kyllä tepposet mulle ja oon hirvittävän rakastunut. Se on hieno keksintö ja se antaa ihmisille mahdollisuuden treffailla toisiaan ilman paineita ja odotuksia ja tekee deittailusta ylipäätään rennompaa.

Pitää muistaa että nettideittailu itsessäänkin on vain vajaat parikymmentä vuotta vanha taiteenlaji. Deittailusta ja netin kautta löydetystä kumppanista oleva häpeätahra on kyllä hävinnyt, ja se on ihan hyvä asia. Liikaa kuitenkin käytetään noita palstoja henkilökohtaisen hyödyn tavoitteluun muiden kustannuksella.

Tinderin parhaat -Facebook-sivua pitävä Sonja Laurén pitää sovellusta kiireisen ihmisen ystävänä.

– Kaikki on siirtymässä sosiaaliseen mediaan ja niin sanottuun app-maailmaan. Ihmisillä on kiire eikä ehditä sopia tapaamisia. Tinder tekee sen mahdolliseksi. Mulla on melkein pelkästään hyviä kokemuksia, hyviä ja hauskoja, sanoo Laurén.

Nettideittailun maine parantunut

Suomalainen deittikulttuuri on amerikkalaistunut

Elina Nurminen, psykologi

Deittisovellus Tinderissä on arviolta tuhansia, joissakin arvioissa jopa yli 100 000 suomalaista käyttäjää. Deittisovellus ovat yksi iso syy siihen, että nettideittailun maine on parantunut ja suomalainen deittikulttuuri on muuttunut avoimemmaksi.

– Meidän kulttuurissa on todella voimakkaasti ajatus siitä, että täytyy pärjätä yksin ja olla omillaan. Tinder on tehnyt hyväksytymmäksi sitä, että ihminen kaipaa toista ihmistä, kertoo Väestöliiton parisuhdekeskuksen psykologi Elina Nurminen.

– Jos pari vuotta takaperin oli jonkinlaisia ennakkoluuloja nettideittailua kohtaan, niin nyt ne ovat täysin hälvenneet ja asiasta voi keskustella vaikka kahvipöydässä, kertoo Eliittikumppanin Suomen maajohtaja Jussi Korhonen.

Kaikilla on hirveä kiire kaikkialle kokoajan joten vahingossa harva törmää toisiinsa. Lisäksi kynnys ottaa ensikontakti sovelluksen kautta on paljon livetilannetta pienempi.

 Parisuhde ja perhe edellyttää kyllä muuta kuin lyhyen deittailun taitoa. Eivätkö tämän päivän ihmiset tapaa ketään ilman näitä sovelluksia? Onko elämä niissä kämmenenkokoisissa laitteissa?

Nurminen kertoo, että deittailla voi tapahtua rauhassa vaikka kotisohvalta, eikä tarjonta rajoitu enää omaan ystävä- tai harrastuspiiriin. Suomalainen deittikulttuuri on saanut myös uusia piirteitä.

– Suomalainen deittikulttuuri on amerikkalaistunut, eli on hyväksytympää deittailla useampaa ihmistä yhtä aikaa, se on aika iso muutos, kertoo Nurminen.

Miksi yksinäisyys on yhä yleisempää, vaikka deittisaitteja ja tilaisuuksia tutustua toisiin on yhä enemmän? Ehkä siksi, että jokainen pyrkii tavoittelemaan jotain ihannenaista/miestä, jollaisia on erittäin vähän. Ulkoiset seikat ratkaisevat yhä enemmän, kaikki haluavat kauneutta ja täydellisyyttä.

"Jokainen sinkku voi nostaa itselleen hattua"

Kun nuoret tapaavat toisiaan mobiilissa, luottaa vanhempi väestö vielä perinteisiin nettipalveluihin. Nettitreffipalvelua tarjoava Eliittikumppani kertookin käyttäjien keski-iän nousseen viime aikoina.

– Meidän käyttäjien keski-ikä on aika tasan 42 vuotta, mutta nykyään nettideittailu on niin hyväksyttävää, että jopa 70–80-vuotiaat ovat ottaneet sen omakseen, sanoo Korhonen.

Mutta oltiin sitten netissä, mobiilissa tai vaikka ihan kasvotusten, on psykologi mielissään nykyisestä suunnasta.

– Mielestäni on todella hyvä asia, että sinkut ovat aktiivisia ja tekevät aloitteita. Jokainen sinkku voi nostaa itselleen hattua, että tekee niitä aloitteita, koska silloin voi tapahtua jotain, sanoo Nurminen.

– Suosittelen kaikille, jotka ovat siellä kotisohvalla tai sängyllä ja etsivät seuraa. Käykää kokeilemassa. Ennakkoluulot pois, kehottaa Laurén.