Löysitkö loukkaantuneen linnun? – lintuambulanssi tulee hätiin

Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys perusti kesällä loukkaantuneita lintuja pelastavan palvelun. Niin kutsuttu "lintuambulanssi" toimittaa loukkaantuneita lintuja hoitoon.

Kotimaa
Loukkaantunut nuori kanahaukka Harri Ekholmin kädessä.
Harri Ekholm/Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys

Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys Ekly perusti kesällä palvelun, joka pyrkii auttamaan vahingoittuneita tai muuten pulassa olevia lintuja. Tämä leikkisästi lintuambulanssin nimellä kulkeva palvelu koostuu vapaaehtoisista Eklyn jäsenistä, jotka auttavat loukkantuneita lintuja löytäneitä henkilöitä ja tarvittaessa tulevat hakemaan linnun hoitoon.

Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen internetsivulla (siirryt toiseen palveluun) on lista (siirryt toiseen palveluun) ihmisistä ja heidän yhteystiedoistaan, joihin voi hädän tullen turvautua. Vapaaehtoiset toimijat rahoittavat toistaiseksi toiminnan itse.

– Soittaja voi kysyä meiltä neuvoa tilanteessa toimimiseen. Me arvioimme tilanteen vakavuuden ja tarvittaessa tulemme paikan päälle, Eklyn tiedottaja ja lintuharrastaja Liisa Laitinen kertoo.

Kaikki alkoi kanahaukasta

Toiminta alkoi nuoresta kanahaukasta, joka oli lentänyt ikkunaa päin. Loukkaantuneen linnun löytänyt nainen otti ensin poliisiin, sitten Eklyyn yhteyttä.

– Kanahaukan löytänyt rouva soitti ensin poliisille, joka oli tulossa paikalle lopettamaan linnun. Hän hätääntyi, ja otti yhteyttä meihin, Laitinen toteaa.

Eklyn jäsen Harri Ekholm saapui paikalle, ja otti loukkantuneen kanahaukan kiinni. Lintu toimitettiin Pyhtään lintuhoitolaan, jossa rikkinäinen siipi saatiin kuntoon alle viikossa.

Tänä syksynä Laitinen luettelee lintuambulanssin hoitaneen muun muassa joutsenia, hanhia ja korpin.

Kuntoutetut linnut pääsevät vapauteen

Jos lintu ei selviäisi ilman ihmisen apua, lintuambulanssi tulee hätiin, ja toimittaa linnun Pyhtään lintuhoitolaan. Linnut pääsevät tervehtymisensä jälkeen vapauteen mahdollisuuksien mukaan.

– Vapautuminen riippuu siitä, mikä vuodenaika on. Jos lintu on sellainen, joka ei pärjää Suomen ilmastossa talvella, lintu pidetään hoitolassa talven yli, Laitinen selittää.

Hän kuitenkin kehottaa loukkaantuneen linnun löytänyttä seuraamaan tilannetta hetken ennen lintuambulanssin luo kääntymistä.

– Usein on kyseessä vain tilapäinen hätä. Monesti esimerkiksi ikkunaa päin lentäneet linnut ovat pökerryksissä, mutta pääsevät hetken kuluttua kuitenkin omin avuin lentoon.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.