Hesarin kirjallisuuspalkinto "Kissani Jugoslavian" kirjoittajalle

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon on voittanut esikoiskirjailija Pajtim Statovci romaanillaan Kissani Jugoslavia. Palkintosumma on 15 000 euroa. Kissani Jugoslavia valittiin voittajaksi kaikkiaan 65 suomeksi kirjoitetun esikoisteoksen joukosta.

kirjallisuus
Pajtim Statovci
Pajtim StatovciHeidi Piiroinen / HS

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittaja Pajtim Statovcin perhe muutti Kosovosta Suomeen, kun Pajtim oli kaksivuotias. Nyt 24-vuotias Statovci opiskelee Helsingissä yleistä kirjallisuustiedettä sekä elokuva- ja televisiokäsikirjoittamista.

_Kissani Jugoslavia _kertoo Kosovosta Suomeen muuttaneesta perheestä ja heidän monisyisistä väleistään. Kirja kertoo siirtolaisuuden mukanaan tuomista identiteettiongelmista, homoudesta sekä menneisyyden ja nykyisyyden kohtaamisesta.

Palkintolautakunnan mukaan myötäsyntyinen lahjakkuus paistaa läpi Statovcin romaanissa.

– Kissani Jugoslavia pakenee päätöstä ja lopullista tulkintaa. Samassa virkkeessä yhdistyy matala- korkeakirjallinen tyyli, selittäminen ja näyttäminen siten, ettei se näytä virheeltä, vaan yltäkylläisyydeltä. Romaani upottaa lukijan realistisen tapahtumien kuvailun jälkeen yhtäkkiä unenomaiseen poeettiseen näkyyn. Tällaista kirjoittamista ei opeteta missään. Taito joko on kirjoittajassa tai sitten ei, palkintolautakunta kirjoittaa perusteluissaan.

Helsingin Sanomat palkitsi vuoden parhaan esikoisteoksen nyt 20. kerran.