Teetkö sinäkin nämä virheet? Näin syntyy aito karjalanpiirakka

Karjalaissisarukset Eeva-Liisa Ruuskanen ja Eila Wiskari ovat karjalanpiirakantekomestareita, jotka haluavat siirtää taitonsa uusille sukupolville.

Kuva: Isto Janhunen / Yle

Kouvolaan Anjalan seurakuntataloon on kokoontunut kymmenkunta innokasta leipuria. He haluavat oppia leipomaan aitoja karjalanpiirakoita alusta loppuun omin käsin.

Ensin tehdään kuoritaikina, josta riittää isolle porukalle.

– Siihen tulee litra ruisjauhoja, joihin laitetaan kolme desilitraa vehnäjauhoja sitkoksi. Lisäksi vettä, yksi teelusikallinen suolaa ja kolme ruokalusikallista öljyä, kertovat Karjalan Jääskestä kotoisin olevat piirakantekomestarit Eeva-Liisa Ruuskanen ja Eila Wiskari.

Kauliminen pulikalla voi alkaa heti, kun taikina on valmis.

– Taikinaa ei saa seisottaa kylmässä, koska se kovettuu. Alustaan kiinni tarttuminen estetään jauhoilla.

Pienestä taikinasta voi ottaa kakkaroita, jotka pyöritetään pulikan avulla kanssa pyöreiksi.

– Nyt kun tehdään enemmän kerralla, kaulitaan iso levy ja otetaan siitä juomalasilla valmiita paloja. Se nopeuttaa työtä.

Täytteeksi tuleva, maitoon tehty riisipuuro saa kiehua levyllä noin 40 minuuttia.

Rypyttäminen aloitetaan keskeltä. Ensin rypytetään kohti toista päähän ja sen jälkeen kohti toista. Sekä etusormen että peukalon pitää olla mukana.

Eeva-Liisa Ruuskanen ja Eila Wiskari

– Puuron vieressä kannattaa seisoa vahtimassa koko ajan, ettei se pala pohjaan.

Piirakoiden täyttäminen voi alkaa, kun taikinapalat on kaulittu pyöreiksi, littanoiksi levyiksi ja puuro on hiukan jäähtynyt. Puuron määrän kanssa pitää olla erityisen tarkkana.

– Puuroa ei voi laittaa liikaa, koska se kuohuu muuten uunissa. Näihin piirakoihin jotkut ovat laittaneen liikaa puuroa. Ruokalusikallinen riittää.

Myös piirakan rypyttäminen on tarkkaa puuhaa, mutta monet tekevät sen väärin.

– Rypyttäminen aloitetaan keskeltä. Ensin rypytetään kohti toista päähän ja sen jälkeen kohti toista. Sekä etusormen että peukalon pitää olla mukana.

Karjalanpiirakat paistetaan "niin kuumassa kuin mahdollista". Sähköuunissa se tarkoittaa 300 astetta. Piirakat kannattaa työntää paistumaan mieluummin uunin ala- kuin yläosaan.

Paistamisen jälkeen piirakat voidellaan voilla ja ne jäähdytetään liinan alla, jotta kuori pehmenee.