1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joensuun puluissa paramyksovirusta – uusia tartuntoja ei tiedossa

Joensuussa havaittujen kesykyyhkyjen, eli pulujen, kuolemansyy on varmistunut. Eviran jatkotutkimuksissa varmistui, että kyyhkyissä oli paramykso-1-virusta, joka leviää lintujen keskuudessa. Kuolleita puluja havaittiin viime viikkoina Pielisjoen itäpuolella, kuten Tikkamäellä.

Kuva: YLE/Ville Kirjavainen

Loka- ja marraskuun vaihteen molemmin puolin Joensuusta löytyneistä linnuista on jatkotutkimuksissakin löytynyt paramykso-1–virusta. Tartunta varmistui, kun Evira tutki lopukin neljästä tutkittavaksi lähetetystä linnusta. Kuolleita lintuja löydettiin kuun vaihteen molemmin puolin Pielisjoen itäpuolelta, kuten Itärannasta ja Tikkamäeltä.

Pohjois-Karjalan Ympäristönterveyshuollon johtajan Elina Felinin mukaan virus ei aiheuta vaaraa muille eläimille kuin linnuille. Kaikki siipikarjalajit voivat saada tartunnan.

Tapahtuneen vuoksi lähetti Pohjois-Karjalan Ympäristönterveys tämän viikon maanantaina noin 70:lle lintunsa rekisteröineelle henkilölle varoituksen ja ohjeet tartunnan varalta. Tiedote lähetettiin niille siipikarjan pitäjille, jotka asuvat noin 20 km säteellä Joensuun keskustasta.

Joensuun ulkopuolelta ei ole tullut havaintoja tartunnoista.

Paramykso-1-virus voi aiheuttaaNewcastlenrtautia (siirryt toiseen palveluun). Kanat ja helmikanat ovat herkkiä taudille, kalkkunat hieman vastustuskykyisempiä.

Pohjois-Karjalassa on todettu Newcastlen tautia ainakin vuonna 2008, jolloin outokumpulaisesta 60 linnun kyyhkyslakasta kuoli 20 lintua. Tartunta oli ilmeisesti tullut Tampereella pidetyn eläintapahtuman yhteydessä.