Koulukiusatun näyttelijän tarina kiertueteatteriin: "Nyt pystyn puhumaan siitä myös muille"

Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin tuottama Tänään koulun jälkeen -kiertuenäytelmä pohjautuu rankkaan henkilökohtaiseen kokemukseen. Koulukiusaamista käsittelevä esitys sai ensiaamunsa torstaina Kajaanissa Hauholan koululla.

teatteritaide
Janne Kinnunen uhkaa Matias Niemistä nitojalla Tänään koulun jälkeen -esityksen kohtauksessa.
Laura Tolonen / Yle

Suoraviivaisen ja räväkän Tänään koulun jälkeen -näytelmän käsikirjoittaja ja näyttelijä Janne Kinnunen tietää, miltä tuntuu olla koulukiusattu. Pohjois-Karjalassa alakoulussa 1980-luvulla häntä kiusattiin systemaattisesti, ja kokemus jätti Kinnuseen jälkensä.

– Mieli torjui kiusaamismuistot ja unohdin asian. Vasta teatterikorkeakoulussa tunnetilaharjoituksessa muistot ryöpsähtivät takaisin ja tajusin olleeni äärimmilleen koulukiusattu. Siitä lähtien koko elämääni on värittänyt tieto asiasta. Mietin, että jossain vaiheessa tästä pitää tehdä näyttämölle esitys. Nyt 30 vuotta tapahtuneen jälkeen koen, että olen pystynyt käsittelemään tätä rankkaa aihetta. Nyt pystyn puhumaan siitä myös muille.

Näytelmän tekijäryhmä perehtyi koulukiusaamiseen monelta eri kantilta. Omien kokemuksien lisäksi he tarkastelivat muun muassa erilaisia tilastoja sekä nettikiusaamista.

– Nettikiusaaminen on vielä rankempaa. Minuun kohdistunut kiusaaminen oli pääasiassa fyysistä väkivaltaa. Nykyään kiusaaminen on vielä hurjempaa, tuolla netissä voi anonyymisti huudella ja solvata, viedä ihmisarvon. Se on pyöristyttävää, Kinnunen toteaa.

Yleisöllä mahdollisuus puhua aiheesta

Tänään koulun jälkeen -näytelmä yhdistää draamaa, improvisointia, musiikkia ja huumoria. Minimaalisten lavasteiden kanssa näyttämöllä esiintyy Janne Kinnusen lisäksi muusikko Matias Nieminen. Puoli tuntia kestävän esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus keskustella esityskokemuksesta ja itse aiheesta.

– Esitys voi jättää aika rajuja oloja nuorille katsojille, se voi olla hyvinkin puhdistava kokemus. Tuntui, että tähän kohtaan haluamme tarjota paikan keskustelulle. Me toivomme, että tämän 15 minuutin keskustelunavauksen jälkeen nuoret jatkaisivat asian käsittelyä esimerkiksi koululuokissa, näytelmän ohjaaja Eino Saari toteaa.

Me toivomme, että tämän 15 minuutin keskustelunavauksen jälkeen nuoret jatkaisivat asian käsittelyä esimerkiksi koululuokissa.

Eino Saari

Näytelmä kiertää marras–tammikuussa sekä keväällä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla kouluissa. Se on tilattu jo yli 80 koululle.

– Luulen, että vaikka asiasta keskustellaan paljon, kouluilta puuttuu toimiva työkaluja tähän aiheeseen, Saari huomauttaa.

Keväällä esitys on mahdollista nähdä ainakin Kajaanin Runoviikolla. Lisäksi avoimia yleisöesityksiä on suunnitteilla Sissilinnan tiloihin.

Tekijäryhmän tavoitteena on saada nuoret ajattelemaan vaikeaa aihetta.

– Haluamme herättää ajatuksia etenkin heissä, jotka ovat siinä välissä. Suurin osa nuorista ei ole kiusaajia tai kiusattuja, mutta varmasti kohtaavat tällaisia tilanteita. Haluamme saada heitä miettimään, voisivatko he tehdä jotain, mikä voisi estää edes yhden ihmisen kiusaamisen, Matias Nieminen kertoo.

Äärimmäisen rankkaa, äärimmäisen palkitsevaa

Koulukiusaamisesta kertovan esityksen tekeminen on ollut rankkaa tekijöille.

– Äärimmäisen rankkaa, mutta myös äärimmäisen palkitsevaa. Olemme esiintyneet nuorista koostuville koeyleisöille. Esitys on saanut nuoret pysähtymään, hiljentymään ja lopulta itkemään. Asia menee läpi, Janne Kinnunen kertoo.

Matias Niemisen kokemuksen näytelmästä ovat samansuuntaiset kuin Kinnusella.

– Kun on nähnyt, että ihmiset vaikuttuvat ja alkavat miettimään, tuntuu hyvältä, että saa konkreettista viestiä menemään ihmisille.