1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puuseppämestarin kokemus: yksilöllisellä huonekalulla viestitään vauraudesta

Lauri Vartola valmistaa uniikkeja kalusteita. Omistajilleen ne voivat olla statussymboleita siinä missä hieno asunto tai auto.

Kuva: Matti Vikman / Yle

Puuseppämestari Lauri Vartola valmistaa kalusteita käsityönä. Suosituimpia ovat ruokapöydät, tv-tasot ja kirjahyllyt. Tilauksia on monenlaisia: Vartola on tehnyt muun muassa nukenkehtoja, sikarilaatikoita ja puisia kirjankansia.

Uransa aikana tamperelainen puuseppämestari on oppinut tuntemaan, minkälaisia kalusteita suomalaiset suosivat. Koolla on merkitystä.

– Uskaltaisin sanoa, että aika raskaat muodot, esimerkiksi massiiviset pöydät ovat vielä aika suosittuja. Samoin tv-kalusteet halutaan hyvin paksusta materiaalista, kantikkaat kalusteet miellyttävät asiakkaita. Itse olen yrittänyt tyrkyttää 50-lukulaista keveyttä muotoiluun, Lauri Vartola kertoo.

Käsin tehty on kannanotto

Osalle uniikkikalusteet ovat varmasti statussymboleita. Niillä osoitetaan vaurautta samaan tapaan kuin vaikkapa autolla tai hulppealla talolla.

Lauri Vartola

Tilaustyönä tehdyt huonekalut ovat monen mielestä liian kalliita. Vartola kertookin tapauksista, joissa mielenkiinto on loppunut kun on päästy hinta-arvioon.

Puuseppämestarin mukaan uniikkikalusteet eivät silti ole vain varakkaiden harrastus. Asiakkaina on myös ihan tavallisia ihmisiä, jotka haluavat suosia kestävää kulutusta. Käsin tehty huonekalu kertoo aina jotain myös omistajastaan.

– Osalle ne ovat varmasti statussymboleita. Niillä osoitetaan vaurautta samaan tapaan kuin vaikkapa autolla tai hulppealla talolla. Veikkaan, että 60 - 70 prosenttia asiakkaistani on varakkaita, vaikka en heidän tulojaan kyselekään. Joskus asiakas haluaa yksinkertaisesti hyvän huonekalun sen sijaan, että hakisi ruotsalaislähtöisestä huonekalujätistä 10 euron pahvipöydän, joka heitetään vuoden päästä roskikseen ja haetaan uusi, Lauri Vartola toteaa.