Kynsilakka piristää myös mummoikäisiä

Rovaniemen veljes-sairaskotia on valtaamassa Ounasvaaran lukion ensimmäisen vuosikurssin suurin ryhmä, peräti 20 opiskelijaa. Muut ovat viidellä muulla Rovaniemen palvelukodilla samat elkeet mielessä. Kyseessä on Ounasvaaran lukion opiskelijoiden vapaaehtoistyön tempaus.

Kotimaa
Ounasvaaran lukiolaisia kävelemässä Anna Baasin kanssa
Anna Baasin mukana rollaattorilenkillä ovat Ounasvaaran lukion opiskelijat vasemmalta Aino Karppinen, Julia Heino, Roosa Rautio ja Siina Ruokamo sekä Veljeskodissa työskentelevä Nelli Oinas.Vesa Vaarama / Yle

Pontimena on Ylen aloittama Lupa välittää - Använd Hjärtat –kampanja, joka haastaa yläkoulut, lukiot ja ammatilliset oppilaitokset järjestämään vanhuksille tapahtumia.

Kampanjalla pyritään saattamaan nuoret ja vanhat yhteen sekä saamaan heidät kuuntelemaan ja ymmärtämään toisiaan mielenkiintoisen toiminnan tai tapahtuman myötä.

Veljes-sairaskodin aulassa opiskelijat hajaantuvat.

Osa lähtee kävelylenkille aulassa odottavien vanhusten kanssa. Takkien vetoketjut ovat kiinni, kaulaliinat pehmeästi käärittynä kaulalle viimaa vastaan, käsissä tumput ja tietenkin päässä lakki.

Raikas pakkasilma virtaa sisään kun lasiovet aukeavat. Hiljaa rullaavat hyvin öljytyt rollaattorit lähtevät rintamana pihalle opiskelijoiden saattamana.

Pienempi oppilasryhmä lähtee Veljeskodin yläkertaan ihan vain juttelemaan asukkaiden kanssa. Hoitajien mukaan on luvassa mahtavia tarinoita sota-ajalta, veteraanien ikä alkaa olla yhdeksänkympin tiimoilla ja silti nuoruuden muistot ovat kirkkaina mielessä. Ikäeroa kuuntelijoihin ei ole kuin reilut 70 vuotta.

Lakkaryhmän täsmäisku kynsille

Kolmas opiskelijaporukka lähtee hissillä yläkertaan kynsilakkapullot kassissa kilisten. Samaan hissiin ahtautuu kolme rollaattoria, neljä mummoa ja neljä pappaa. Ovi menee juuri ja juuri kiinni.

Yläkerran aulassa alkaa kynsilakkojen tarkempi syynäys. Neljä kynsilakkaa haluavaa vanhempaa naista katselevat pulloja hieman ihmeissään.

– Haluaisiko joku tällaista lakkaa missä on kimaltelevia hileitä, nyt kun on ollaan joulua kohti menossa se voisi olla hauskaa, kysyy Emmileena Mikkonen, yksi lakkaryhmän iloisista sisseistä.

Bilelakka ei tunnu tässä seurassa vetävän, yksi valkkaa punaisen toinen tyytyy ihan kirkkaaseen.

Emmileena levittää kirkkaan punaista lakkaa varovasti Ilma Heikkilän kynsiin. Alla on talouspaperi estämässä pöytää sotkeutumassa.

– Nyt sitten pitää antaa vähän aikaa kuivua rauhassa, ei saa tehdä mitään ettei lakat leviä, Emmileena Mikkonen opastaa.

– Ai kun tulee sievän näköistä, Ilma Heikkilä sanoo hymyillen.