Vettä pääsi puhdistuslaitteen ohi lähes viikon ajan Janakkalassa

Turengin Kuumolan vedenottamolla vettä pääsi ohi uv-laitteen jopa kuuden päivän ajan, kertoo Janakkalan Veden toimitusjohtaja. Verkoston veden vaihtumiseen voi mennä päiviä, kenties muutama viikkokin. Klooraus verkostossa aloitettiin torstaina kello 17.

Kuva: Kari Mustonen / Yle

Janakkalan Veden toimitusjohtaja Ari Kaunisto kertoo vesiongelmaan johtaneista syistä Kuumolan vedenottamolla.

– Meillä on ollut käynnissä kahden vedenottamokaivon pintarakenteiden uusimistyö eli rakennetaan maanpäälliset huoltotilat näille kaivoille. Siinä yhteydessä on tehty putkistomuutoksia sisällä vedenottamorakennuksessa. Remontin aikana urakoitsija joutui irrottamaan ja tyhjentämään osan putkista ja avaamaan yhden venttiilin, joka oli uv-laitteen ohitusventtiili.

– Kun muut työt oli saatu tehtyä, tämä ohitusventtiili jäi auki. Kun pumput ja uv-laite pantiin päälle, niin vesi meni laitteen ohi eikä sieltä kautta kuin olisi pitänyt mennä.

Vedenkeittokehotus on edelleen voimassa Turengin, Rastikankaan, Harvialan ja kirkonkylän alueilla, vaikka vesiongelman syy onkin löytynyt.

– Verkostonäytteiden tuloksia ei ole vielä saatu, ensimmäisiä tuloksia saadaan tänään torstaina ja osa huomenna. Sitten tiedetään, missä mittakaavassa bakteeria on verkostossa. UV-laitteen ohi meni vettä viime viikon torstaista (6. marraskuuta) eiliseen saakka, kuuden päivän ajan.

– Verkoston veden vaihtumiseen voi mennä päiviä, muutama viikkokin, että se on varmaan vaihtunut viimeisessä verkostopisteessä. Veden juoksuttamisesta ei ole kehotusta, kertoo Kaunisto.

Alueen toinen vedenottamo eli Kalpalinnan vedenottamo on normaalisti käytössä ja Tervakosken suunnasta Matinvuoren vedenottamolta johdetaan nyt vettä Turenkiin.

Kaunisto kertoo saaneensa ylilääkäriltä tiedon, että 21 henkilöä on ottanut yhteyttä terveyskeskukseen vatsakipujen, ripulin tai oksentelun takia.

Turengin, Rastikankaan, Harvialan ja kirkonkylän alueella aloitettiin torstaina vesijohtoverkoston klooraus. Keittäminen poistaa myös klooria vedestä.