Tutkija: Taimenen suojelu vaatii nykyistä tiukempaa säätelyä

Tutkijan mielestä taimenelle asetettu alamittaraja ei yksistään pelasta järvitaimenkantaa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Teuvo Niva vaatii järvitaimenen suojelemiseksi nykyistä kovempia keinoja.

Kotimaa
Taimenta pituus mitataan mittakaukalossa.
Kuvan taimen on juuri ja juuri 50 senttiä. Se täyttää taimenelle asetetun alamitan Ylä-Lapissa. Toimittaja ja kuvaaja: Raimo Torikka / Yle

Erikoistutkijan Teuvo Nivan mukaan ainoa keino pelastaa taimen on kieltää tai rajoittaa reilusti nykyistä laajemmin tappavien kalastusvälineiden käyttöä. Aseteltu taimenen alamittaraja ei ole riittävä pelastamaan järvitaimenta.

- Niin kauan kun tämä verkkokalastus jatkuu järvialueilla nykyisellä verkkomäärällä niin se ei ole riittävä, sanoo erikoistutkija Teuvo Niva.

1.1.2014 alkaen luonnonvesistä pyydetyn järvitaimenen alamitta on ollut 60 senttimetriä 67 leveysasteen eteläpuolella ja 50 senttimetriä sen pohjoispuolella. Raja sijaitsee noin 50 km napapiiriltä pohjoiseen.

RKTL:n erikoistutkijan Teuvo Nivan mukaan alamittasäätely perustuu siihen, että lisääntymisikää pienemmät kalat päästetään vapaaksi odottamaan kasvua sukukypsiksi.

- Jotta se voisi toimia niin se edellyttää, että kalastuksessa käytetään semmoisia pyydyksiä joista kalat voidaan vapauttaa ehjinä ja elävinä. Jos näin ei ole niin silloin säästelykeino ei toimi kunnolla.

Nivan mielestä taimenen suojelemiseksi on olemassa lukuisa joukko muita keinoja ja säätelymahdollisuuksia.

- Me voidaan säädellä pyydysten määrää, pyyntiaikoja, pyyntialueita ja ylimalkaan kalastuksen rakennetta. Pitemmällä tähtäimellä meidän pitäisi ehdottomasti saada näitä tappavien pyydyksien määrää vähenemään ja lisättyä elävänä pyytävien pyydysten määrää. Silloin alamittasäätelykin olisi tehokasta.