Seulonnoista hyötyä ja haittaa – Movember-stipendillä etsitään eniten hyötyvät

Nykytutkimuksen valossa eturauhassyöpäseulontoja ei kannata ulottaa koko väestöön. Movember-suurstipendin ansiosta tulevaisuudessa saatetaan tietä, ketkä hyötyvät seulonnoista eniten.

Kotimaa
ANSSI AUVINEN Tampereen yliopiston epidemiologian professori
Marjut Suomi / Yle

Syöpäsäätiö jakoi tänä vuonna syöpätutkimukseen apurahoina yli 3,8 miljoonaa euroa. Tänä vuonna jaettiin kaksi 200 000 euron suurapurahaa, joista toisen pokkasi eturauhassyöpää tutkivan professori Anssi Auvisen ryhmä.

Tampereen yliopiston epidemiologian professorin Anssi Auvisen ja tutkimusryhmän suurapuraha jaettiin Movember-keräyksen tuotoista. Rahan avulla Auvisen ryhmä jatkaa eturauhassyövän seulontojen tutkimista. Nyt alkavassa kahden vuoden tutkimuksessa jatketaan hanketta, jossa on aiemmin osoitettu eturauhassyövän seulonnan alentavan kuolleisuutta.

– Tämä apuraha on ehdottoman tärkeä tuki hankkeellemme. Se mahdollistaa sen, että voimme siirtyä seuraavaan vaiheeseen, sanoo Anssi Auvinen.

Nyt selvitetään kuka hyötyy seulonnasta

Seulontojen ansiosta kuolleisuus ei kuitenkaan vähentynyt niin paljon, että ne kannattaisi ulottaa koko väestöön. Seuraavaksi on tavoitteena löytää miesryhmiä, jotka voisivat hyötyä seulonnasta.

Mitä enemmän tutkitaan tai hoidetaan, sitä enemmän tulee myös turhaa ja tarpeetonta hoitoa, joista saadaan kyllä haitat muttei hyötyä.

Anssi Auvinen

– Perusajatus on nyt se, että jos eturauhassyövän aiheuttama kuolleisuus vähenee seulonnoilla viidenneksen, niin silloin ne miehet joilla on suurin riski sairastua syöpään, hyötyvät eniten, sanoo Auvinen.

Suurta eturauhassyöpäriskiä ennustaa esimerkiksi se, että suvussa, isällä tai veljellä on esiintynyt eturauhassyöpää. Toisaalta riskiä pienentää moni käytetty lääke. Näitä ovat esimerkiksi osa kolesterolilääkkeistä, eturauhasen liikakasvua hoitava lääke ja diabeteslääke.

Seulonnoissa on hyvää ja huonoa

Kaikkiin seulontoihin liittyy hyötyjä ja haittoja. Ihmisillä on Auvisen mukaan liian optimistinen kuva syöpäseulonnoista. Vain osa niissä löydetyistä syövistä vaatii hoitoa. Paljon löytyy syöpiä, jotka eivät hoitamattominakaan johtaisi miehen kuolemaan.

– Vaikeus tulee siitä, että emme kauhean hyvin pysty erottelemaan näitä syöpätyyppejä toisistaan. Mitä enemmän tutkitaan tai hoidetaan, sitä enemmän tulee myös turhaa ja tarpeetonta hoitoa, joista saadaan kyllä haitat muttei hyötyä, Anssi Auvinen sanoo.

– Toisaalta syöpäseulonnan avulla löydetään varhaisessa vaiheessa niitä syöpiä, jotka etenisivät. Ja tätä kautta estetään kuolemia, kuten tutkimuksessa osoitettiin, listaa professori Auvinen.

Movember-kampanjaa siihen itsekin osallistuva Anssi Auvinen pitää hyvänä.

– Tällaisella tavalla vaikeasta asiasta on helpompi puhua.