Suomalaisten ikääntyminen näkyy ruuhkina päivystyksissä

Myös omais- tai kotihoidossa olevien ikäihmisten määrän kasvu on yksi syy sairaalapäivystysten ruuhkiin. Esimerkiksi Vantaalla jo lähes kolmannes päivystyspotilaista on vanhuksia. Osa hakeutuu päivystykseen nopeamman hoidon toivossa.

terveys
Peijaksen sairaalan päivystyspoliklinikka Vantaalla.
Peijaksen sairaalan päivystyspoliklinikka Vantaalla.Yle

Vantaan Peijaksen sairaalan polikilinikan ja terveyskeskuksen yhteispäivystyksessä on illansuussa rauhallista. Pentti Hyväoja on tuonut vaimonsa röntgenkuvaan lääkärin lähetteellä. Jonossa he ovat olleet puolitoista tuntia.

Vantaalainen Marjut Pykäläinen on myös tullut terveyskeskuksen kautta.

– Me oltiin päiväsaikaan terveyskeskuksessa ja ne käski tulla tänne lisätutkimuksiin.

Pykäläisellä on kokemusta Vantaan yhteispäivystyksessä jonottamisesta.

– Viime kerralla olin kuusi tuntia, Pykäläinen kertoo väsyneellä äänellä.

Odotustilassa istuva Begiqi Afrim on jo saanut luvan lähteä kotiin.

– Kuukausi sitten mulla oli sydäninfarkti. Tänään töissä sydäntä alkoi taas puristaa ja työpaikkalääkäri lähetti tänne. Joskus täällä on ruuhkaa, mutta tänään ei ollut. Ja silloin kuukausi sitten, kun mä tulin tänne oli ruuhkaa, mutta minulle ei ollut, muille oli, vantaalainen Afrim muistelee.

Vantaalla lähes kolmannes päivystyspotilaista vanhuksia  

Yksi syy päivystysten ruuhkautumiseen on suomalaisten ikääntyminen. Kun samaan aikaan ikäihmiset pyritään yhä enemmän hoitamaan kotona ja laitospaikkoja vähennetään, niin se näkyy myös päivystyksissä. Vantaalla jo lähes kolmannes päivystyspotilaista on vanhuksia.

Vantaalla päivystyksestä vastaava ylilääkäri Jarmo Kantonen Attendo Terveyspalveluista uskoo, että monelle vanhukselle päivystys on ikään kuin viimeinen turvasatama.

– Erilaisia pelkoja on, halutaan turvaa. On sentään jossain joku paikka joka on aina auki: terveydenhuollon päivystys. Monta kertaa asia ei vaadi ollenkaan terveydenhuollon näkökulmaa eli meitä suuresti auttaisi, jos meillä olisi täällä esimerkiksi päivystävä sosiaalityöntekijä ja päivystävä geriatrian erikoislääkäri, päivystysylilääkäri Jarmo Kantonen kertoo.

– Aika näyttää saadaanko näihin isoihin yhteispäivystyksiin myös näitä ammattiryhmiä tukemaan tähän etulinjaan.

Päivystysasetuksesta tukea päättää hoidon kiireellisyydestä

Päivystyksissä iäkkäiden potilaiden tulvaa ei kuitenkaan pelätä. Ensi vuoden alusta voimaantuleva päivystysasetus keskittää ympärivuorokautista päivystystä nykyistä harvempiin sairaaloihin, mutta Kantosen mukaan myös antaa niille selkänojaa päättää, ketkä tarvitsevat kiireellistä hoitoa.

Enemmän päivystyksissä ollaan huolissaan kiireettömän perusterveydenhuollon valmiuksista vastata kasvavaan joukkoon iäkkäitä potilaita.

– Siellähän ei pääsääsääntöisesti ole käytössä minkäänlaisia kiireellisyysluokituksia. Ja useinhan se annettava lääkärinaika määräytyy sen mukaan, koska ensimmäinen vapaa aika on, ei ehkä tarpeen mukaan, Jarmo Kantonen toteaa.

– Mutta kyllä siinä vaiheessa, kun jalat eivät enää kanna, eikä muisti pelaa, eikä pääse sängystä ylös, niin kyllä siinä vaiheessa sitten tänne päivystykseen tuodaan. Täällä tehdään sitten arvio, katsotaan, että mihin sitten lähdetään tästä eteenpäin, Kantonen sanoo.