1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Meilahden halli saa kauniin ja kalliin sammalkaton

Meilahden liikuntahallin laajalla katolla tehdään väitöstutkimusta. Väitöskirjaansa valmisteleva Helsingin yliopiston jatko-opiskelja Juhamatti Niemikapee selvittää minkälainen kasvualusta toimisi parhaiten sammalen peittämällä katolla ja mikä sammallaji olisi viherkaton raaka-aineeksi sopivin.

Kotimaan uutiset
Meilahden liikuntahallin katolle on kuljetettu erilaisia maa-aineksia keväällä tuotavan sammalen kasvualustaksi.
Meilahden liikuntahallin katolle on kuljetettu erilaisia maa-aineksia keväällä tuotavan sammalen kasvualustaksi.Yle

Varsin uuden hallirakennuksen laaja katto on loivahko, 13 asteinen. Rakennusluvassa vaaditaan viherkattoa ja nyt sellainen on tarkoitus aikaansaada sammalpintaisena.Vaikka Suomessa onkin iät ja ajat tehty turvekattoja, on sammal tässä tarkoituksessa vielä perin vieras.

- Sammalella on monia hyviä ominaisuuksia. Se esimerkiksi imee paljon vettä ja toisaalta kestää mainiosti lämpöä ja kuivuutta, kuvailee Niemikapee.

Sammal on tarkoitus asentaa paikalleen ensi keväänä. Vasta sitten nähdään, miten sammal sopeutuu pääkaupungin olosuhteisiin. Niemikapeen mukaan sammal, jota kasvaa esimerkiksi tiilikatoilla talonomistajien kiusana, olisi parasta mahdollista raaka-ainetta tutkimuskohteessa.

Viherkatto on kaunis, mutta samalla kallis. Keskisen Euroopan maissa sen käytöllä on pitkät perinteet. Viherkatolla on monta hyvää ominaisuutta, joista yksi on hulevesien helpompi hallittavuus.

- Viherkatto on myös kestävä. Se pystyy helposti tuplaamaan alusrakenteen eliniän, vakuuttaa Juhamatti Niemikapee.

Lue seuraavaksi