Moskovan poliisi tutkii GTA-videopeliä muistuttavia murhia

Median GTA-jengiksi nimeämän rikollisjoukon epäillään tappaneen noin 15 ihmistä. Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut rikoksia terroristisiksi.

Moskovassa poliisi on jahdannut jo kuukausien ajan salaperäistä rikollisjengiä, joka on tappanut autoilijoita Grand Theft Auto -videopelistä muistuttavalla tavalla. Niin kutsutun GTA-jengin uskotaan tappaneen noin 15 ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Jengin jäsenet ovat panneet yöllä metallipiikkejä Moskovan ulkopuolisille kaduille puhkaistakseen ohiajavien autojen renkaat. Sitten he ovat ampuneet autojen kuljettajat ja hävinneet paikalta. Uhrien joukossa on ollut muun muassa poliisi, pankkiiri ja kuuluisan kansantanssiryhmän entinen tanssija.

Poliisi tekee murhien selvittämisessä yhteistyötä turvallisuuspalvelu FSB:n kanssa, mikä kuvaa sitä, miten vakavasti ne otetaan. Presidentti Vladimir Putin kommentoi viime viikolla, että rikokset ovat luonteeltaan terroristisia.

Venäjän viranomaiset kertoivat viime viikolla, että useita jengin jäseniä olisi saatu kiinni. Poliisi on kuitenkin ollut epätavallisen vaitonainen rikoksista, mikä on lietsonut villejä teorioita jengin motiiveista.

Äärinationalistinen venäläispoliitikko Vladimir Zhirinovski on syyttänyt rikoksista kostonhaluisia ukrainalaisia. Hallituksen äänitorvena toimiva Rossiiskaja Gazeta -lehti puolestaan kirjoitti, että jengi kutsuu itseään arabiankielisellä nimellä "jaamat", mikä tarkoittaa ryhmää, ja jahtaa "vääräuskoisia".

Venäjän valtion tutkintakomitea kommentoi tapausta ensi kerran keskiviikkona. Komitean tiedotteen mukaan ensimmäiset epäillyt on pidätetty, ja tutkijoilla ei ole todisteita siitä, että jengiläiset olisivat todella pyrkineet jäljittelemään GTA-pelissä esitettyjä rikoksia.

Osa moskovalaisista ei kuitenkaan usko tapauksen ratkenneen. Joukko vapaaehtoisia, joista jotkut ovat aseistautuneet käsiasein, on ryhtynyt partioimaan säännöllisesti Moskovan läheisillä teillä.