1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäläiskone kävi lähellä Viron ja Liettuan ilmatilaa

Naton vahvuuteen kuuluvat hollantilaishävittäjät kävivät tunnistamassa koneen venäläiseksi Iljušin-kuljetuskoneeksi.

Hollantilainen F-16-hävittäjä. Kuva: Koen Verheyden / EPA

Kaksi Naton vahvuuteen kuuluvaa hollantilaishävittäjää kävi myöhään keskiviikkona tunnistamassa venäläiskoneen, joka lensi lähellä Viron ja Liettuan ilmatilaa ilmoittamatta lentosuunnitelmaa, Hollannin puolustusministeriö kertoi torstaina.

Hollannin mukaan kyseessä oli Iljušin-kuljetuskone, joka lensi tunnistuksen jälkeen kohti Venäjälle kuuluvaa Kaliningradia. Puolustusministeriö kertoi, että kone ei loukannut Viron ja Liettuan ilmatilaa, kuten se oli aiemmassa tiedotteessaan virheellisesti kertonut.

Venäjän puolustusministeriön mukaan kone lensi säännöllistä reittiä Itämeren kansainvälisten vesien yläpuolella, kansainvälisten ilmatilan käyttöä koskevien sääntöjen mukaisesti.

Viime kuussa Nato kertoi, että sen koneet ovat käyneet tunnistamassa yli sata venäläiskonetta tämän vuoden aikana. Tunnistustehtävät olivat Naton mukaan suunnilleen kolminkertaistuneet vuodesta 2013. Venäjän ja länsimaiden suhteet ovat heikenneet tänä vuonna rajusti Ukrainan kriisin takia.

Uutista päivitetty kello 21:02: Hollannin puolustusministeriön mukaan venäläiskone ei loukannut Viron ja Liettuan ilmatilaa, toisin kuin se aiemmin torstaina kertoi.