Israel sopi jännitteiden purkamisesta palestiinalaisten kanssa

Yhdysvaltain ulkoministeri toimi välittäjänä neuvotteluissa Jerusalemin pyhien paikkojen asemasta. Kaupungissa on ollut vakavia yhteenottoja israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

Ulkomaat

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Jordanian kuningas Abdullah II ovat sopineet toimista, jotka tähtäävät jännitteiden purkamiseen israelilaisten ja palestiinalaisten välillä Jerusalemissa.

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan molemmat osapuolet sivoutuivat toimenpiteisiin rauhan palauttamiseksi Jerusalemiin. Kerry ei kertonut, mitä toimenpiteet käytännössä ovat.

Jordanian kuningas oli Ammanissa käydyissä neuvotteluissa osapuolena siksi, että Jordania vastaa sopimuksen nojalla al Aqsan moskeijasta Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Moskeija on pyhä paikka muslimeille. Juutalaisille pyhä Temppelivuori sijaitsee samalla alueella.

Palestiinalaiset ovat ottaneet viime aikoina rajusti yhteen Israelin poliisin kanssa Jerusalemin pyhien paikkojen asemasta ja Israelin uusista siirtokuntahankkeista.

Äärikansallismieliset ovat Israelissa ehdottaneet, että juutalaiset päästettäisiin Temppelivuorelle rukoilemaan vuosikymmenien kiellon jälkeen. Jordanian ulkoministerin mukaan pääministeri Netanjahu sitoutui Ammanissa pitämään kiellon voimassa.

Lähteet: Reuters, AFP