1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Valkoiseen taloon päässyt tunkeilija paljasti nolojen virheiden sarjan

Hälytystä ei kuultu, hiippailjaa ei nähty rakennustyömaan takaa ja Yhdysvaltain presidentin virka-asunnon ulko-ovi ei ollutkaan lukossa.

Valkoinen talo on lisännyt turvatoimiaan. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Valkoisessa talossa syyskuussa tapahtunut välikohtaus on paljastanut suuren joukon noloja virheitä. Veitsellä varustautunut Irakin sodan veteraani pääsi sisälle Yhdysvaltain presidentin virka-asuntoon, vaikka rakennuksen pitäisi olla yksi maailman tarkimmin vartioiduista paikoista.

Tapauksesta laaditun selvityksen mukaan tunkeutuja pääsi Valkoisen talon puutarhaan kiipeämällä aidan yli kohdasta, josta puuttui koristepiikki. Osa rakennusta turvaavista salaisen palvelun työntekijöistä ei nähnyt hyppyä, sillä rakennustyömaa peitti näkyvyyden. Tunkeutujan havainneen poliisin tekemä hälytys ei puolestaan kuulunut kaikille. Esimerkiksi rakennuksen edustalla ollut koirapoliisi oli unohtanut panna kuulokkeen korvaansa.

Kaksi työntekijää ei yrittänyt pysäyttää tunkeilijaa, koska he uskoivat tämän juuttuvan tiheään pusikkoon. Kolmas taas uskoi miehen matkan pysähtyvän Valkoisen talon lukittuun oveen. Ovi ei kuitenkaan ollut lukossa, vaan mies pääsi sisälle.

Osa ulkona olleista työntekijöistä ei uskaltautunut tunkeutujan perässä Valkoiseen taloon, koska ei tunne talon pohjapiirustusta.

Sisällä Valkoisessa talossa oli vastassa hentorakenteinen naispoliisi, joka ei pystynyt pysäyttämään tunkeilijaa. Lisäksi poliisi oli tilanteessa niin hermostunut, että tarttui pampun sijasta taskulamppuun ja onnistui pudottamaan senkin lattialle.

Tunkeilija eteni syvemmälle rakennukseen ja pysähtyi vasta kohdattuaan poliisin, joka sai taustatukea kahdelta työvuoronsa lopettaneelta agentilta.

Tapauksesta laaditussa raportissa ei kerrota, onko virheiden ketjun vuoksi ryhdytty kurinpitotoimiin. Salaisen palvelun johtaja Julia Pierson erosi tehtävästään lokakuun alussa turvatoimien pettämisen nostattaman kohun vuoksi.