Israel poisti al-Aqsan moskeijan rukoilijoiden ikärajan

Israelin poliisi ilmoitti asiasta pian sen jälkeen, kun Israel ja Jordania olivat sopineet toimista Israelin ja palestiinalaisten välisen jännityksen lieventämiseksi. Muun muassa kiista al-Aqsan moskeija-alueesta on johtanut viime viikkoina levottomuuksiin.

Ulkomaat

Israel on kumonnut ikärajoitukset muslimimiesten pääsylle rukoilemaan viimeaikaisten levottomuuksien keskiössä olleeseen al-Aqsan moskeijaan Itä-Jerusalemissa.

Israel on kieltänyt levottomuuksien pelossa ajoittain alle 35-vuotiaiden ja ajoittain alle 50-vuotiaiden miesten pääsyn perjantairukouksiin. Naisia ikärajat eivät ole koskeneet.

Poliisi myös poistaa Itä-Jerusalemin Issawiyahin alueelle johtavilta teiltä kaksi katusulkua, jotka oli pystytetty alueen levottomuuksien vuoksi, israelilaislehti Haaretz kertoo.

Poliisin edustaja kertoo uutistoimisto AFP:lle, että Jerusalemiin on määrätty lisää poliiseja levottomuuksien estämiseksi.

Poliisi ilmoitti asiasta pian sen jälkeen, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Jordanian kuningas Abdullah II olivat sopineet toimista, joilla pyritään lieventämään jännitystä Jerusalemissa. Välittäjänä toiminut Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ei kertonut sovun sisällöstä.

Jordanian kuningas oli Ammanissa käydyissä neuvotteluissa osapuolena, koska Jordania vastaa sopimuksen nojalla al Aqsan moskeijasta Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Moskeija on pyhä paikka muslimeille. Alue on myös juutalaisille pyhä Temppelivuori.

Palestiinalaisten ja Israelin poliisin väliset yhteenotot ovat viime aikoina lisääntyneet al-Aqsan moskeija-aluetta koskevien kiistojen ja Israelin siirtokuntarakentamisen lietsomina. Palestiinalaisia tuohduttaa äärijuutalaisten ehdotus, jonka mukaan heidät päästettäisiin rukoilemaan alueelle vuosikymmenien tauon jälkeen.

Israelin ulkoministerin mukaan Netanjahu sitoutui pitämään juutalaisten rukouskiellon alueella voimassa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset