Kouluissa valvoo kameran silmä ja automaattilukko

Kouluihin rakennetaan nykyään kulunvalvontajärjestelmät ja ovet avautuvat sekä lukkiutuvat automaattisesti. Osa kouluista pitää ovensa säpissä ympäri vuorokauden.

Kotimaa
Koulun ovi
Heikki Ahonen / Yle

Koulujen turvallisuutta valvotaan yhä tarkemmin erilaisilla laitteilla.

Esimerkiksi noin puolessa Lahden vajaasta 30 koulusta on kulunvalvontajärjestelmä, jossa ulko-ovet voi avata ja lukita aikaohjelmilla. Kulunvalvontajärjestelmät asennetaan aina uusiin rakennuksiin sekä vanhoihin kouluihin peruskorjauksien yhteydessä.

Kulunvalvontajärjestelmiä on asennettu myös sellaisiin kouluihin, joilla on paljon iltakäyttöä kuten kerhotoimintaa.

Koulujen valvontakamerajärjestelmiä laajennetaan jatkuvasti.

– Uusiin taloihin pystytään toteuttamaan ohjelmoitavia lukitusjärjestelmiä, joissa voi säätää, milloin mikäkin ovi on auki tai kiinni. Nämä vaikuttavat esimerkiksi iltakäyttöön, eli vaikka liikuntasalin pukuhuoneisiin pääsee tiettyyn aikaan. Koulukiinteistön käyttöä pystytään ohjaamaan lukitusjärjestelmän kautta, kertoo Lahden opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen.

Entistä kehittyneemmät lukitusjärjestelmät eivät kuitenkaan tee vahtimestareista tarpeettomia, Kilponen huomauttaa.

– Vahtimestaripalveluita meillä ei ole koko ajan jokaisessa talossa kuten entisaikoina oli. Tekniikka kehittyy niin, että koulujen turvallisuutta voidaan varmistaa kulunvalvontajärjestelmillä, mutta myös yhtä aikaa säilyttää joustavuus niin, ettei koulu ole kuitenkaan koko ajan suljettuna. Koemme, että vahtimestareilla on kouluissa sellainen rooli, että heistä halutaan pitää kiinni.

Keskikaupungin kouluissa ovet pidetään säpissä

Lahdessa Tilakeskuksen tietojen mukaan hiukan alle kymmenen koulua pitää ulko-ovensa lukossa myös päivällä oppituntien aikana.

– Siihen vaikuttaa koulukiinteistön muoto, eli onko esimerkiksi pitkiä siipiä ja paljonko ovia siellä on, sekä sijaitseeko koulu keskustassa vai asuinalueella. Muun muassa näiden tekijöiden pohjalta koulu harkitsee turvallisuuskäytäntöä, kertoo Kilponen.

Uusiin taloihin pystytään toteuttamaan ohjelmoitavia lukitusjärjestelmiä, joissa voi säätää, milloin mikäkin ovi on auki tai kiinni.

Lassi Kilponen

Opetustoimi suosittelee turvallisuusoppaassaan koulujen varustamista tallentavalla kameravalvontalaitteistolla sekä kulunvalvontalaitteistolla koulukohtaisen riskiarvioinnin mukaan. Suosituksissa mainitaan myös, että "asiattomien henkilöiden pääsy kiinteistöön ja siellä liikkuminen estetään lukituksin".

– Se on koulukohtainen käytäntö. Ainakin isommissa oppimiskeskuksissa aika usein pidetään ulko-ovet kiinni, arvioi koulujen turvallisuutta pohtivaa työryhmää johtava rakennusneuvos Ritva Kivi opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Ovien pitäminen lukossa päivisin ei haittaa esimerkiksi tulipalon sattuessa, koska rakennuksesta pääsee aina joka tapauksessa aina ulos.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Juhani Naskalin mukaan auttajat pääsevät kyllä sisään tarvittaessa.

– Suurempi riski on se, että sinne menee joku asiaton kuin se, että joku ei pääse sisään.

Naskalin mukaan sähköinen lukitusjärjestelmä voi olla pelastuslaitokselle helpompi kuin muut lukot, kunhan pelastajilla on tieto lukitusjärjestelmästä.

"Toivottavasti voimme säilyttää turvallisuuden kulttuurin"

Lahdessa koulut käyvät parhaillaan läpi ja päivittävät turvallisuussuunnitelmiaan. Taustalla on tänä vuonna valmistunut uusi Päijät-Hämeen turvallisuussuunnitelma.

Lassi Kilposen mukaan turvallisuus pitää muistaa kaikessa koulun toiminnassa ja arjessa, mutta toisaalta pelkoa ei saa lietsoa. Kilponen toivoisikin, että koulut pysyisivät mahdollisuuksien mukaan avoimina.

Ainakin isommissa oppimiskeskuksissa aika usein pidetään ulko-ovet kiinni.

Ritva Kivi

– Kun koulusta kuitenkin lähdetään ulos, kotiin tai harrastuksiin koulupäivän jälkeen tai liikuntatunneille muualle, mikä peruste olisi sille, että turvallisuussyistä oltaisiin päivät lukkojen takana? Toivoisin, että voisimme säilyttää turvallisuuskäsityksen ja tukea sitä.

Ritva Kivi opetus- ja kulttuuriministeriöstä painottaa, että oppilaitosten turvallisuudessa erityisen tärkeitä ovat koulujen omat turvallisuussuunnitelmat ja varautuminen hätätilanteisiin. Lainsäädäntö antaa kehykset, joiden mukaan turvallisuutta kehitetään.

– Pelastuslaissa ja maankäyttö- ja rakennuslaissa sekä rakennusmääräyksissä on asioita, jotka vaikuttavat turvallisuuteen. Lisäksi esimerkiksi oppimisympäristön turvallisuudesta on joitakin asetuksia ja työturvallisuusmääräykset vaikuttavat myös koulujen toimintaan.