Suomen ja Venäjän yhteistyötä datakeskustoiminnassa halutaan kehittää

Venäläiset kävivät tänään perjantaina tutustumassa Kajaanissa paikalliseen datakeskustoimintaan. Vierailijoiden mielestä yhteistyön kehittäminen on tärkeää Suomen ja Venäjän välillä.

Kotimaa
CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen Taito-supertietokone.
CSC:n Taito -supertietokone sijaitsee Kajaanissa.Hanne Kinnunen / Yle

Kajaanin lisäksi 54 venäläistä tutustui Helsingissä Data Center Finlandiin. Lisäksi he kävivät Ruotsissa. Kiertuetapahtuman tarkoituksena on luoda kontakteja eri maalaisten datakeskustoimijoiden välille.

– Tällä halutaan luoda uusia kontakteja, Venäjän markkina on iso markkina. Kun tällainen mahdollisuus on naapurissa, haluamme luoda uusia kontakteja yrityksille, jotta liiketoimintaa sinne suuntaan saataisiin kehitettyä, Digitice Finlandin key account manager Markus Leinonen kertoo.

Kajaanilainen Digitice Finland on yksi kiertuetapahtuman järjestäjistä.

Datakeskustoimijat sijoittavat tiloihinsa palvelimia, joista ajetaan palveluita yritysten ja kuluttajien käyttöön internetin välityksellä.

Kajaanissa venäläiset tutustuivat Herman IT:hen, CSC:hen ja Valtavaloon.

– Vaikuttavinta on sähkön saannin luotettavuus. Venäjällä jouduimme miettimään varavoimaratkaisuja paljon enemmän, riippumaton konsultti ja Venäjän datakeskusjärjestön hallituksen jäsen Dmitri Basisty mainitsee.

Vauhdilla kasvava ala

Sekä Suomessa että Venäjällä datakeskustoiminta on vasta alkutekijöissään, mutta ala kasvaa molemmissa maissa vauhdilla.

Vaikuttavinta on sähkön saannin luotettavuus. Venäjällä jouduimme miettimään varavoimaratkaisuja paljon enemmän.

Dmitri Basisty

– Ala kehittyy vauhdilla. Se alkoi yritysten datakeskustoiminnalla, mutta nyt se on muuttunut kaupallisemmaksi. Muutos johtuu kahdesta syystä. Internet on kehittynyt ja moni yritys haluaa sijoittaa it-palvelunsa venäläisiin datakeskuksiin, Business System Telecomin Vasiliy Shuvaev mainitsee.

Suomessa datakeskustoiminta on nosteessa.

– Paljon on vireillä uusia datakeskushankkeita ja on jo olemassa olevia toimijoita. Halua löytyy kehittää alaa koko Suomen tasolla, Markus Leinonen kertoo.

Helsingissä Data Center Finlandiin eilen tutustunut Dmitri Basisty oli vaikuttunut näkemistään ratkaisuista.

– Data Center Finlandin vierailu oli mielenkiintoinen, koska näin yllättäviä ratkaisuita, jotka eivät olisi mahdollisia Venäjällä säännösten vuoksi.

Yhteistyö käynnissä mutta jarrujakin tiedossa

Datakeskustoimijoiden yhteistyö Suomen ja Venäjän välillä on jo käynnistynyt.

Yhteistyö ei ole pelkästään mahdollista, vaan se on jo käynnissä.

Dmitri Basisty

– Yhteistyö ei ole pelkästään mahdollista, vaan se on jo käynnissä. Yritykset, kuten Eaton, Tieto ja Herman IT, ovat jo Venäjän markkinoilla. Yritysten liikevaihdossa Venäjän markkinat eivät välttämättä vielä näy, mutta yritykset ovat näkyvillä venäläisillä messuilla ja ne tunnetaan Venäjällä, Dmitri Basisty mainitsee.

Samaa mieltä on myös ainoaa venäläistä datakeskuksiin keskittyvää lehteä julkaisevan mediatalon johtaja Aleksey Degtyarev.

– Monet venäläiset yritykset tekevät jo yhteistyötä suomalaisten yritysten kanssa. Tätä yhteistyötä on kehitettävä entisestään yhdessä meidän ystävällisen naapurimme kanssa.

Yhteistyössä on kuitenkin omat haasteensa.

– Yhteistyö maiden välillä mutkistuu venäläisen lainsäädännön vuoksi. Ensi vuonna Venäjän astuu voimaan laki, jonka mukaan data venäläisistä käyttäjistä voidaan varastoida vain venäläisiin datakeskuksiin, Basisty huomauttaa.