1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Leipäjuusto, juhannusjuusto ja rössy vailla nimisuojaa

Lörtsykohu ajankohtaistaa huolen Pohjois-Pohjanmaan perinneruokien nimisuojasta. Pro Agrian tiedotuskampanja EU-nimisuojasta ei ole toistaiseksi tuottanut tulosta.

Juhannusjuustoa tarjolla Kuva: YLE

Lörtsy-sanan kieltouhka on tiettävästi väistynyt, kun Evira on lörtsykohun seurauksena sittenkin sallinut sanan käyttämisen kansallisesti vakiintuneena terminä. Myös Pohjois-Pohjanmaalta löytyy nimen käytön suhteen mahdollisesti uhanalaisia perinneherkkuja.

– Esimerkiksi leipäjuusto ja juhannusjuusto eli punainen juustokeitto voisivat saada nimisuojan, arvioi yritysasiantuntija Soila Hiltunen Oulun maa- ja kotitalousnaisista.

Toistaiseksi EU-nimisuojaa nauttii vain Kitkan viisas, pehmeäruotoinen muikku. Kainuun puolelta suojan on saanut Kainuun rönttönen ja Lapista kuivaliha ja puikula.

Rössyanomuksen tekijä vielä hukassa

Pro Agria Oulu on vuoden mittaan markkinoinut nimisuojan merkitystä eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata, mutta toistaiseksi uusia hakemuksia EU-nimisuojaa varten ei ole saatu aikaan.

– Yrityksiä tarvittaisin mukaan hakemukseen. Rössypotulle suojaa ei voi hakea, sillä sitä ei kukaan valmista. Rössylle sen voisi saada, Soila Hiltunen pohtii.

Haastavaksi hakemisen tekee perustelujen kirjoittaminen. Käytännössä paperinippu on paksu, sillä siinä tulee kuvata tuotteen ainutlaatuisuus, koostumus, valmistustapa ja lisäksi todistella sen yhtymäkohdat kansanperinteeseen.

– Hakemus ei sinänsä maksa mitään ja sen voi tehdä suomeksi.  

Tuotteen kuvaus ei hakemuksessa toisaalta saa ollaa liian tiukka. EU-nimisuojattuja kalakukkoa ja karjalanpiirakkaa on vaikea valmistaa tarkasti määritysten mukaisesti, joten kaupoissa myydään usein vain esimerkiksi muikkukukkoja ja riisipiirakoita.

Parhaillaan Suomesta haetaan EU-nimisuojaa suomalaiselle mustikalle. Hakua koordinoi Arktiset Aromit ry. Uusia nimisuojahakemuksia harkitaan parhaillaan muun muassa Pro Agria Oulussa,  osana uuden EU-ohjelmakauden lähiruuan edistämishankkeita.