1. yle.fi
  2. Uutiset

Digitaalisuus sai leffatarjonnan kukoistamaan – näkyvyyttä riittää erilaisille tuotannoille

Suomalainen haluaa edelleen kokea elämyksiä toisten kanssa yhdessä elokuvateatterissa. Elokuvateatterit näyttävät toki kassamagneettituotannot, mutta tekevät myös paljon paikallista kulttuuriyhteistyötä. Yksittäisen kotimaisen leffan suosion alueellisiin eroihin vaikuttaakin paljon yhteinen kosketuspinta alueen asukkaisiin.

elokuvat
Aku Jaakkola elokuvateatterin aulassa
Nina Keski-Korpela / Yle

Ainakin neljä kertaa julistetulla auringonlaskun alalla menee nyt hyvin. Elokuvateatterin arkkivihollisen numero yksi piti olla televisio. Sitä ovat seuranneet VHS-kasetit, dvd-levyt ja suoratoiston suomat mahdollisuudet, mutta elokuvateatterit pärjäävät silti.

– Suomalaisen elokuvateatterin pitää ilman muuta tukea kotimaista elokuvaa, mutta totta kai isot kansainväliset kassamagneetit pitää näyttää, sanoo Bio Rex -elokuvateatteriketjun toimitusjohtaja Aku Jaakkola.

Suomi on pitkä maa ja meitä on moneen junaan. Tämä pitää osata ottaa huomioon myös leffateatterin tarjonnassa. Bio Rex toimii Suomessa viidellä paikkakunnalla: Rovaniemellä, Kajaanissa, Porvoossa, Hämeenlinnassa ja Helsingissä.

– Alueelliset erot ovat yllättävänkin suuria. Maantieteellinen sijainti ja kielirakenne vaikuttavat paljon.

Havukka-aho puree Kajaanissa, Mielensäpahoittaja Hämeenlinnassa

Kotimaisten leffojen katsojaosuus kestää eurooppalaisen vertailun. Kotimaisten elokuvien katsojaosuus oli viime vuonna 23 prosenttia. Elokuvan aihe, maisemat, näyttelijät ja vaikkapa käsikirjoittajat saattavat vaikuttaa siihen, missä elokuvasta tulee erityinen hitti.

– Havukka-ahon ajattelija oli Kajaanissa hurjan suosittu, kun taas Mielensäpahoittaja oli täyspotti Hämeenlinnassa. Havukka-ahon ajattelijassa maisemat olivat "omia", kun taas Tuomas Kyrö mielletään Hämeen mieheksi.

– Kjell Westö puolestaan on Porvoon suunnalla "oma poika", jonka elokuvat käydään katsomassa Porvoossa muita kaupunkeja enemmän. Joskus elokuvan tekijät peilaavat omaa sielunmaisemaansa tai lapsuudenympäristöjään ja se tietynlainen tuttuus koskettaa ihmisiä erityisesti, kertoo Aku Jaakkola.

Kassavirran puristuksessa voi yrittää myös taidetta

Kun uusin James Bond on tulollaan, niin sitä ei parane mennä estelemään.

– En todellakaan haluaisi olla vastaamassa asiakaspalautteeseen, jos jättäisimme uusimman Bondin näyttämättä. Mutta kyllä kassamagneettien puristuksessa voidaan tehdä kulttuurityötä paikalliskulttuurin eteen. Esimerkiksi Lordista kertova dokumentti näytettiin ensi-illassa Rovaniemellä, ja Kainuussa kulttuuriyhteistyö on ollut todella monipuolista.

Hämeenlinnassakin tehdään yhteistyötä erilaisten työpajojen kanssa, kertoo Jaakkola.

– Lasten taidefestivaali Hippaloiden kanssa yhteistyötä on ollut alusta asti. Lähinnä pystymme tarjoamaan ensiesityspaikan hyvinkin pienille ja marginaalisille jutuille, jotka toisaalta saattavat vetää tuhansiakin katsojia.

– Digitalisointi on antanut meille paljon mahdollisuuksia laajentaa erilaisten elokuvien tarjontaa, koska emme ole enää sidottuja esityskopioiden määrään. Jos yritämme saada levitykseen jotain taiteellisempaa elokuvaa, voidaan lähteä hitaammin liikkeelle ja antaa aikajännettä pidemmälle. On kaikkien etu, että monenlaiset tuotannot saavat näkyvyyttä, sanoo Aku Jaakkola.

Lue seuraavaksi