Vaihtaisiko Heinävesi maakuntaa? – Valamon luostari mielletään jo pohjoiskarjalaiseksi

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Pentti Hyttinen toivottaa Heinäveden tervetulleeksi maakuntaan, mikäli poliitikot näin päättävät. Heinävedellä on viriämässä keskustelu kunnan siirtämisestä Etelä-Savosta Pohjois-Karjalaan.

Kotimaa
Valamo
Kari Toiviainen / Yle

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Pentti Hyttinen toivottaa Heinäveden tervetulleeksi maakuntaan, mikäli asiasta näin joskus päätetään. Heinävetinen kunnanvaltuutettu Esa Silvennoinen (kok.) on väläyttänyt julkisuudessa Heinäveden siirtämistä Etelä-Savosta Pohjois-Karjalaan.

– Tämä on tietysti poliittinen kysymys, mutta kyllähän Pohjois-Karjalassa on aina vieraanvaraisuutta löytynyt, että vieraat ovat tervetulleita. Ja tässä tapauksessa vieras on tuttu, Heinäveden kanssa on yhteistyötä monissa asioissa, ja Heinäveden asukkaat käyttävät meidän palveluita hyvinkin paljon tänä päivänä. Ja tietysti tuo sosiaali- ja terveysalan yhteistyö on jo tätä päivää, Hyttinen kertoo.

Taisi tässä takavuosina olla yleisöäänestyskin, jossa ääänestettiin Pohjois-Karjalan suosituinta matkailukohdetta ja siinä Valamon luostari tuli ykköseksi.

Pentti Hyttinen

Valamon luostari "kiikarissa"

Etelä-Savon Heinävedellä sijaitsee Valamon ortodoksinen munkkiluostari, jossa käy vuosittain yli 100 000 vierailijaa. Viime vuonna matkailutoimittajien Kilta valitsi Valamon vuoden matkailukohteeksi. Hyttinen ottaisi luostarin ilomielin maakunnan matkailuvalikoimaan.

– Ehkä kaikkein olennaisinta olisi, että Valamon luostari olisi yksi matkailukohteistamme. Taisi tässä takavuosina olla yleisöääestyskin, jossa ääänestettiin Pohjois-Karjalan suosituinta matkailukohdetta ja siinä Valamon luostari tuli ykköseksi, maakuntajohtaja sanoo.

Heinäveden naapurikunta on pohjoiskarjalainen Liperi ja Joensuuhun on matkaa linnuntietä kuutisenkymmentä kilometriä. Hyttisen mukaan kunnan liittyminen uuteen maakuntaan on teknisesti melko helppo prosessi.

– Kunnan täytyy ensin irtisanoutua edellisestä maakunnasta ja sitten hakeutua toiseen maakuntaan. Molemmissa maakunnissa täytyy päivittää kuntayhtymän perussopimusta ja siinäpä se suurinpiirtein taitaa olla. Valtiovalta ei suoraan tänä päivänä määrää maakuntaa, mutta kyllä se monissa kysymyksissä käytännössä tulee eteen, että mihin maakuntaan kuulutaan, maakuntajohtaja Pentti Hyttinen selventää.