Petri Karttusen lähtösaarna valmis – Joensuun seurakunnan kirkkoherra siirtyy kohti hitaampaa aikaa

Joensuun seurakunnan pitkäaikainen kirkkoherra Petri Karttunen hidastaa tahtia ja siivoaa työhuonettaan. Lähtösaarna on valmis ja työura on lähes tehty. Pian on aikaa ajatella hitaasti; näkökulma vaihtuu yksityiseksi.

papit
Petri Karttunen
Joensuun ev.lut. seurakunnat/viestintä

Lähes neljännesvuosisadan Joensuun seurakunnan kirkkoherrana toiminut Petri Karttunen jää eläkkeelle vuodenvaihteessa. Seurakunnan ja yhteiskunnan kiireet hellittävät, ja tilaa syntyy hitaudelle.

– Otin tämän tehtävän vastaan vuonna 1991, ja kieltämättä ajassa oli silloin paljon samaa kuin nyt. Moni kipuilee talouden puristuksissa, ja kiire on lisääntynyt monella tavalla.

– Kännykkä taskussa vaatii läsnäoloa kellon ympäri ja sähköposti paimentaa perään jo kännykässäkin, kirkkoherra Petri Karttunen summaa työvuosien muuttunutta maisemaa.

Vuosikymmenten matkalla kirkkoon kohdistuva kritiikki on muuttanut muotoaan. Nykyisin moni ilmaisee kritiikkinsä eroamalla kirkosta. Kirkkoherralla on tästä pikaisesta hiiren klikkauksella tehdystä kannanotosta ajatuksensa.

Ehkä me ihmiset ollaan vähän kuin varpusparvi. Kun twiittaus kuuluu, niin pyrähdetään liikkeelle, eikä pysähdytä ajattelemaan että mitä tämä juuri minulle itse asiassa merkitsee.

Joensuun seurakunnan eläkkeelle siirtyvä kirkkoherra Petri Karttunen

– Monet asiat tapahtuvat nykyisin kovin nopeasti. Ehkä tässäkin henkilökohtaisessa äänestyksessä on hieman tällaista ajanhengen aiheuttamaa vauhtisokeutta. Me ihmiset ollaan välillä kuin varpusparvi, kun twiittaus kuuluu niin pyrähdetään liikkeelle, eikä sen syvemmin pysähdytä miettimään, mitä tämä asia oikeastaan juuri minulle merkitsee ja tarkoittaa, Karttunen miettii.

Joskus kuulee kirkkoherrojen tuskailevan saarnojen synnytyksen kanssa. Miten tiukassa mahtanee olla työuran viimeinen saarna kirkkoherra Petri Karttuselle?

– Tällä kertaa saarna on kyllä syntynyt harvinaisen hyvissä ajoin, mutta saattaahan se vielä elää tässä ennen julkituloa, kirkkoherra sanoo silmät tuikahtaen.

– Muistan kyllä semmoisiakin tilanteita, että olen siihen kirjoitetun saarnan laitaan merkinnyt, että tätä en sitten pitänyt, vaan puhuin ihan jotakin muuta. On tuntunut, että tilanne on vaatinut toisenlaisia sanoja ja ajatuksia. Teksti on sellainen apu, mutta saarna on sitten kuitenkin jotain muuta, Petri Karttunen naurahtaa.

Kirkkoherra Petri Karttunen pitää lähtösaarnansa Joensuun evankelisluterilaisessa kirkossa sunnuntaina kello 10 alkavassa messussa, sen jälkeen ovat vuorossa kirkkokahvit, ja lähtöjuhla Joensuun seurakuntakeskuksessa. Karttusen seuraajaksi valittiin elokuussa Rantakylän seurakunnan pastori Petri Rask.