Tanssi herättää lapsuusmuistoja

Kuppi kahvia ja pyörähdys parketilla -tapahtumat ovat keränneet eläkeläiset yhteen Kajaanissa ja tänä syksynä ensimmäistä kertaa myös Sotkamossa. Ryhmät ovat vetäneet hyvin osallistujia ja jatkoakin on jo toivottu.

Kajaani
Eläkeläiset liikkuvat ringissä.
Paula Hiljanen / Yle

Eläkekäisille avoimia liiketyöpajoja on järjestetty Kajaanissa jo kolmatta kertaa ja tänä syksynä Kuppi kahvia ja pyörähdys parketilla -tapahtumat ovat rantautuneet ensimmäistä kertaa myös Sotkamon nuorisotalolle.

– Sotkamossa on ollut oikeastaan pykälän verran innokkaampaa porukkaa kuin Kajaanissa. Sotkamossa ryhmä on ollut aikalailla täynnä, mutta myös Kajaanissa on riittänyt porukkaa. Ensi vuodelle on jo toivottu jatkoa, kertoo Nykytanssin Routa-ryhmän tuottaja Maria Tolonen.

Kuppi kahvia ja pyörähdys parketilla -työpajoissa ei harrasteta perinteistä paritanssia. Tolosen mukaan yhdessä piirissä tehtävät liikkeet ja harjoitteet ovat itsensä tuntemista ja ryhmässä olemista. Liikehetken jälkeinen kahvihetken on huomattu olevan tosi tärkeä.

– Kahvihetkessä istutaan yhdessä alas ja mietitään, miltä liike tuntui ja mitä siitä tuli mieleen. Ihmisille tulee mieleen monesti kaikkia vanhoja elämänkokemuksia. Esimerkiksi kuten olimme nuorena tyttönä siellä täällä tuolla. Keskustelut voivat olla laidasta laitaan, Tolonenselvittää.

Kahvihetkessä istutaan yhdessä alas ja mietitään, miltä liike tuntui ja mitä siitä tuli mieleen.

Maria Tolonen

Suunnitelmissa säännöllisemmät kokoontumiset

Hieman vajaan parinkymmenen työpajan järjestämisen tänä syksynä ovat mahdollistaneet Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymältä ja Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelmalta saadut apurahat, minkä lisäksi toimintaa on rahoitettu Roudan omasta budjetista.

– Jos saamme ensi vuodelle samat apurahat, niin saamme taas parikymmentä työpajaa. Ensi keväälle olemme ajatelleet säännöllistää toimintaa. Nyt työpajat ovat olleet taiteilijoiden työajasta riippuen milloin sattuu. Ensi keväänä tapahtumat voisivat olla säännöllisesti esimerkiksi joka toinen viikko tai kerran kuussa, pohtii Tolonen.

Sotkamossa tämän syksyn työpajat ovat jo päättyneet, mutta Kajaanissa niitä järjestetään vielä muutama.