Työministeri: Perustamme uusia työnvälityskeskuksia

Työministeri Lauri Ihalainen sanoo, että viennin elpyminen ei juuri auttaisi pitkäaikaistyöttömiä. Eduskuntaan on lähiaikoina tulossa lakiesityksiä, joilla yritetään helpottaa pitkäaikaistyöttömyyttä.

Kotimaa
Lauri Ihalainen.
Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.)Yle

Jos ja kun Suomen talous alkaa elpyä, uusia työpaikkoja syntyä, jää moni silti vaille työtä. Vaikeasti työllistyviä on itse asiassa paljon enemmän kuin vain tilastojen pitkäaikaistyöttömät, työministeri Lauri Ihalainen (sd.) sanoo.

– Vaikeasti työllistettävien osuus tästä 314 500 työttömän kokonaisjoukosta on yli puolet. He ovat joko pitkäaikaistyöttömiä, toistuvaistyöttömiä tai ovat olleet toimenpiteiden piirissä, mutta ei ole sitä valoa, jonka nimi on työpaikka avoimilla työmarkkinoilla.

Ihalaisen mukaan vaikeasti työllistyvät tarvitsevat kuntoutusta ja kuntouttavaa koulutusta ennen kuin palkkatyötä voi edes lähteä hakemaan.

– Tästä tulee meille iso haaste, josta puhutaan liian vähän, ministeri Lauri Ihalainen sanoo.

Uusia työnvälityskeskuksia ja osalle palkkatuki pysyväksi

Hallituskauden loppumetreillä eduskunnan äänestettäväksi on tulossa kaksi työllisyyden lakipakettia. Vastedes yli vuoden työttömänä olleille ihmisille on määrä tarjota monen viranomaisen palvelut "yhdeltä luukulta".

– Me perustamme koko maan kattavan monitoimipalvelukeskusverkoston, jonka idea on se, että Kelan, kunnan sosiaalitoimen ja kunnan muut palvelut sekä TE-toimiston palvelut ovat saman oven takana.

Palveluun ohjataan myös yli puoli vuotta työttömänä olleet nuoret. Näin voidaan Ihalaisen mukaan tarjota nykyistä laadukkaampaa palvelua työttömille. Lisäksi esimerkiksi palkkatukea muutetaan niin, että yritys saa sitä enemmän palkkatukea, mitä pidempään työttömänä olleen ihmisen se palkkaa.

– Tämän lisäksi yli 60-vuotiaiden palkkatuki tulee pysyväksi. Se on viesti yrityksille, että pitäkää yli kuusikymppiset ja ottakaa yli kuusikymppisiä töihin, työministeri Lauri Ihalainen uskoo.

Mikäli lakipaketit menevät läpi, astuvat lait voimaan ensi vuoden alussa.