Skotlannin kansallispuolueelle uusi johtaja ja Skotlannille ensimmäinen naispääministeri

Skotlannin kansallispuolue SNP:n jäsenmäärä on yli kolminkertaistunut kansanäänestyksen jälkeen, 25 000:sta 84 000:aan.

Ulkomaat

Skotlannin kansallispuolue SNP on kruunannut Nicola Sturgeonin valinnan uudeksi puoluejohtajakseen. Edellinen puheenjohtaja Alex Salmond ilmoitti erostaan, kun skotit äänestivät Yhdistyneessä kuningaskunnassa pysymisen puolesta. SNP ajaa Skotlannin itsenäistymistä.

Sturgeonin valinta varmistui puoluekokouksessa Perthissa perjantaina. Sturgeon oli ainoa ehdokas tehtävänään, ja käytännössä hänen valintansa on ollut selvillä jo kuukauden. Sturgeon luonnehti valintaansa etuoikeudeksi.

– Tämä on hyvä aika puolueellemme ja hyvä aika maallemme, Sturgeon sanoi.

SNP:n jäsenmäärä on yli kolminkertaistunut kansanäänestyksen jälkeen, ja Britannia lupasi kansanäänestyksen alla lisää oikeuksia Skotlannin hallitukselle, mikäli Skotlanti pysyy osana kuningaskuntaa. Ehdotukset esitellään marraskuun lopussa, ja lainsäädännön on määrä astua voimaan ensi vuoden alusta.

44-vuotias Sturgeon on aiemmin toiminut varapuoluejohtajana ja Skotlannin varapääministerinä. Hänet nimitetään ensi viikolla Skotlannin ensimmäiseksi naispääministeriksi.

Nicola Sturgeon on syntynyt Irvinen kaupungissa Skotlannin länsirannikolla, noin 40 Glasgow´sta lounaaseen. Hän liittyi SNP:hen 16-vuotiaana. Hän opiskeli juridiikkaa Glasgow´n yliopistossa ja toimi sen jälkeen asianajajana vuoteen 1999 asti. Tuolloin hänet valittiin Skotlannin alueparlamenttiin.

Lähteet: AFP