1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oppositio Tampereen budjetista: "Historiallinen ristiriita talousarvion ja todellisuuden välillä"

Kaupunginvaltuusto päättää tänään Tampereen ensi vuoden budjetista. Luvassa on monen tunnin kokous, sillä oppositiolla on useita muutosesityksiä. Kiistaa syntynee ainakin valmiiksi alijäämäisestä budjetista, maauimalasta, ratikasta ja mahdollisista henkilöstön yt-neuvotteluista.

Kotimaan uutiset
Tampereen kaupunginvaltuusto koolla
Marjut Suomi / Yle

Tampereen oppositioryhmät arvostavat budjettiesityksessä sitä, että lupaukset on pidetty eivätkä kaupunkilaisten maksamat verot nouse. Muuten soraääniä löytyy kovastikin. Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Hanhilahti epäilee budjettiesityksen pitävyyttä.

– Tässä on historiallinen ristiriita talousarvion ja todellisuuden välillä. Ensi vuodelle on arvioitu, että se olisi 9,9 miljoonaa euroa miinuksella. Pormestariohjelmassa lupailtiin jo kovasti plussaa ensi vuodelle. Nyt kun katsotaan toteutunutta historiaa, niin pelättävissä on, että sieltä tulee todella rankka alitus siitä, mitä on suunniteltu.

Kaikki oppositioryhmät moittivat vuodesta toiseen jatkunutta alibudjetointia talousarviota laadittaessa. Lautakunnat ovat laatineet omia esityksiään tietäen, että esitetyt rahat eivät tule riittämään ja pormestari on jatkanut talousarvioesityksessään samaa linjaa.

– Peruspalveluissa ja hyvinvointipalveluissa alibudjetointia on jatkuvasti, sanoo SKP:n Jari Heinonen.

Budjetin tärkeysjärjestyksessä parannettavaa

Investointien tärkeysjärjestys mietityttää oppositiota. Kristillisdemokraattisen ryhmän puheenjohtaja Satu Sipilä on huolissaan lapsista.

– Koulujen ja päiväkotien korjaus pitäisi laittaa etusijalle, vesirakentaminen tottakai. Raideliikenteen selvitys pitää tehdä, mutta kun rakentamisen aika tulee, siinä pitää olla harkintaa.

Tampereen puolesta-ryhmän Lasse Oksasen hampaissa on ratikka.

Maauimala on sellainen välistäveto.

Timo Hanhilahti

– Olen sitä mieltä, että sitä pitäisi siirtää. Ei ole kyse siitä, tykkäänkö vai en, vaan kyseessä on puhdas talouskysymys.

Keskustan Timo Hanhilahti taas nostaa esiin budjetin yllätyksen maauimalan, josta on keskusteltu taajaan lehtien mielipidepalstoilla.

– Maauimala on sellainen välistäveto. Meillä on ollut lista olemassa, jossa oli uimahalli Linnakeskukseen Linnainmaalle ja nyt suunnitelmana on, että se pyyhitään vallan pois. En väitä että uimahallia Linnainmaalle olisi tässä taloustilanteessa mahdollista tehdä, mutta ei myöskään maauimalaa. Ja tämä maauimala käytännössä pyyhkii sen Linnainmaan kokonaan pois.

Opposisito ei kannata yt-neuvotteluja, paitsi hallinnolle

Budjettiesityksen säästökeinossa on myös mahdolliset yt-neuvottelut. Henkilöstöstä tarvisi säästää 192 henkilötyövuotta. Oppositiossa yt-neuvotteluja karsastetaan.

– Henkilöstö on säästänyt jo tähän mennessä niin paljon. Me tarvitsemme osaajia ja henkilöstöä, sanoo kristillisten Satu Sipilä.

Perussuomalaisten ryhmässä kannatetaan ryhmän puheenjohtajan Aarne Raevaaran mukaan yt-neuvotteluja, mutta vain tietyille ryhmille eli hallinnolle.

– Emme kannata yt-neuvotteluja yhtenä massana. Tekeviä käsiä on liian vähän ja sinne pitäisi lisätä henkilökuntaa. Haluaisimme, että johtavasta hallinnosta varsinkin tuottajaorganisaatiossa vähennettäisiin 200 virkamiestä.

Lasse Oksanen muistuttaa, että lomautuskin voisi olla ratkaisu säästöihin.

– Aika paljon on ihmisiä, jotka haluaisivat pitää kahden viikon loman. Tasapuolisuuden vuoksi se ei olisi montaa päivää per henkilö ja auttaisi kovasti ns. lakisääteisten palvelukustannusten peittämisessä.

Oppositiota ei ole budjetissa kuultu, joten luvassa on osin yhteisiäkin muutosesityksiä. Odotettavissa on siis varsin pitkä budjettikokous.

Lue seuraavaksi