Humppilassa pyydetään yhä isoa kalaa

Humppilan lentokenttä- ja logistiikka-aluehanke on Suomen mittakaavassa valtava. Tuore video hahmottelee hankkeen suurelta kuulostavia tavoitteita. Vaikka hanke on herättänyt paljon epäilyjä, sen eteen tehdään yhä töitä. Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen Liitto ovat mukana hankkeen suunnittelussa. Nyt sitä pohtii myös korkein hallinto-oikeus.

Humppila
Kauppakeskus Humppilan Lasin Humppila-kyltti
Kaisa Hynynen / Yle

Humppilan logistiikka-alueeseen ja lentokenttään uskotaan yhä paikallisesti. Hämeen liitto suivaantui ympäristöministeriölle kaava-asioiden takia aikaisemmin tänä vuonna. Varaukset Humppilan lentokentälle ja logistiikka-alueelle oli sisällytetty esimmäiseen vaihemaakuntakaavaan. Ympäristöministeriö hyväksyi 1. vaihemaakuntakaavan, mutta jättikin sieltä vahvistamatta juuri Humppilan logistiikka-alueen ja lentokentän varaukset.

Hämeen liitto ei nielaissut ympäristöministeriön näkemystä, vaan valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen siitä, ettei ministeriö vahvistanut varauksia. Hämeen maakuntajohtaja Timo Reinan mielestä ympäristöministeriö käytti sille kuulumatonta valtaa, ottamalla kantaa lentokentän rakentaminen järkevyyteen.

On äärimmäisen vaikeaa sanoa, missä muodossa hanke realisoituu, jos realisoituu.

Timo Reina

– Toisaalta liikenne- ja viestintäministeriö, jonka toimialaan uusi lentokenttä kuuluu, ei nähnyt mitään syytä olla vahvistamatta lentokentän ja logistiikka-alueen varauksia, muistuttaa Reina.

Hämeen liiton tukee Humppilan hanketta

– Kyseessä on valtavan iso kala. On äärimmäisen vaikeaa sanoa, missä muodossa hanke realisoituu, jos realisoituu. Siihen vaikuttavat monet asiat, mutta meidän roolimme on mahdollistaa hanke, sanoo Hämeen liiton maakuntajohtaja Timo Reina.

Piirustusalustoilla oleva Humppilan ekologistiikka-alue muodostuisi eri liikennemuotojen, uusiutuvan energiantuotannon ja innovatiivisen yritysalueen kokonaisuudesta. Kansainvälistä rahtiliikennettä palveleva lento-, rautatie- ja maaliikenteen keskus hyödyntäisi uusinta osaamista, ja alue olisi energiaratkaisuiltaan omavarainen.

Lentoliikenteelle Humppila olisi haaveiden mukaan ekologinen ilmasilta Amerikan ja Aasian välillä, ja Humppila olisi logistinen jakelupiste idästä ja lännestä tulevalle lentorahdille.