1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomi ja sauna maailmalle – Lapuan Kankureille Taito Finlandia 2014

Lapuan Kankurit on valittu Taito Finlandia -palkinnon voittajaksi. Kolmatta kertaa jaetun palkinnon voittaja julkistettiin perjantaina Tampereella käsi- ja taideteollisuusmessuilla. Lapualaisyrityksen voittoa perusteltiin sillä, että Kankurit on onnistunut tuotannossaan yhdistämään perinteiset kädentaidot ja koneella tekemisen.

Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Taito Finlandia 2014 -palkinnon voittajan ratkaisivat kansainvälisesti arvostetut suunnittelijat Aamu Song ja Johan Olin perjantaina  Suomen Kädentaidot 2014 -messuilla Tampereella. Palkinnon jakajat kertoivat kiinnittäneensä huomiota siihen, että Lapuan Kankurit on oikeasti onnistunut yhdistämään kädentaidot ja koneella tekemisen. Kiitosta Kankurit saa myös siitä, että yritys on vienyt Suomea ja saunaa maailmalle.

Lapuan Kankureiden markkinointijohtaja Jaana Hjelt sanoo, että palkinto tuli kutomon koko henkilökunnalle ja sitä juhlitaan ensi viikolla Lapualla porukalla.

– Nyt on kuitenkin joulu tulossa ja täältä Tampereelta lähdemme suoraan Helsinkiin availemaan Helsingin myymälän joulusesonkia. Eli aika lailla työn touhussa palkintoa juhlitaan.

Mm. saunatuotteistaan tunnettu Lapuan Kankurit työllistää parikymmentä henkilöä Lapuan kutomoilla. Pellava- ja villakutomon liikevaihdosta jo lähes puolet tulee viennistä, Euroopasta ja Aasiasta. Yrityksellä on myymälät Lapualla ja Helsingissä.

Taito Finlandia voidaan myöntää käsi- ja taideteollisuusalan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.

Käsi- ja taideteollisuuden ammattilaisista koottu Taito Finlandia -raati oli valinnut tämän vuoden Taito Finlandia -ehdokkaiksi viisi käsi- ja taideteollisuusalan toimijaa. Ehdokkaat olivat Lapuan Kankureiden lisäksi Kraa Kraa Tampereelta, NIKARI Fiskarsista, Verso Design Helsingistä ja Viona Blu Tampereelta.