Valiokunta: Kittilän kunnanjohtajalle potkut

Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä saa todennäköisesti potkut ensi maanantaina. Kunnanjohtajan erottamista valmistellut tilapäinen valiokunta esittää valtuustolle, että se päättää irtisanoa kunnanjohtaja Anna Mäkelän. Valiokunnan mukaan kunnanjohtajan ja Kittilän kunnan päättäjien välillä vallitsee merkittävä luottamuspula.

Kotimaa
Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä.
Perttu Ruokangas / Yle

Tilapäinen valiokunta katsoo myös, ettei kunnanjohtajaa ole mahdollista siirtää muihin tehtäviin Kittilän kunnan organisaation sisällä.

Valiokunnan mukaan päättäjien ja kunnanjohtajan välille syntynyt luottamuspula vaikuttaa kunnan hallinnon toimivuuteen ja kunnan dualistisen johtamismallin toteutumiseen. Valiokunta katsoo luottamuksen hävinneen usean vuoden aikana. Suurin osa kunnan luottamushenkilöistä katsoo, ettei Kittilän kuntaa ole johdettu valtuuston odotusten mukaisesti. Tilapäinen valiokunta on löytänyt merkittäviä puutteita myös Anna Mäkelän johtamistaidoista eikä kunnanjohtaja ole muuttanut toimintaansa vaikka hänen kanssaan on keskusteltu asiasta.

Ei pelkkä tutkintapyyntö

Valiokunta toteaa myös, että luottamuksen menettämisen syynä ei ole pelkästään kunnanjohtajan tekemä tutkintapyyntö. Mäkelä teki tutkintapyynnön kuntakonserniin kuuluvan rinneyhtiön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta viime joulukuussa. Kunnanhallitus kuuli asiasta vasta jälkikäteen. Mäkelän mukaan tästä alkoi hänen lähtölaskentansa.

Kuntalain mukaan päätös potkuista voidaan panna heti täytäntöön, jolloin kunnanjohtaja voidaan vapauttaa tehtäviensä hoidosta välittömästi päätöksenteon jälkeen.

Kunnanjohtajan irtisanomiseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö valtuustossa. Kittilän valtuustossa on 27 valtuutettua, joista 24 vaati tilapäisen valiokunnan perustamista eli todennäköisesti he kaikki haluavat kunnanjohtajalle potkut.

Kittilän kunnanvaltuusto päättää potkuista ensi maanantaina. Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas.) myöntää, että todennäköisesti kunnanjohtaja irtisanotaan. Hän itse on harvoja kunnanjohtajan puolustajia valtuustossa ja aikoo tehdä vastaesityksen asiasta.