1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Influenssarokotukset alkavat Kainuussa

Rokotukset kausi-influenssaa vastaan alkavat Kainuussa maanantaina 17.marraskuuta. Osaa kansalaisia rokotuttaminen askarruttaa yhä.

Kainuu
Kausi-influenssarokotetta pistetään käsivarteen
Nina Keski-Korpela / Yle

Viimeaikaisten tutkimusten perusteella tänä syksynä liikkeellä oleva viruskanta on suhteellisen samankaltainen kuin aiempina kausina. Kausi-influenssarokote kattaa usean eri virustyypin suojan.

– Rokotuksia annetaan terveysasemilla kahden viikon ajan ilman ajanvarausta, kertoo Kainuun keskussairaalan infektiolääkäri Olli-Pekka Koukkari.

Koukkarin mukaan arviolta 5-15 prosenttia kansalaisista sairastaa kausi-influenssan.

– Osalla tämä on selvästi kuumeinen tauti. Osalla se on lievästi oireellinen tai ihminen voi olla influenssan oireeton kantaja.

Kainuussa rokotukseen oikeutettuja eli riskiryhmiin kuuluvia on hieman yli 25 000 ja heille kaikille löytyy rokote.

Narkolepsiapelko kummittelee edelleen

Riskiryhmille ja terveydenhoidon ammattilaisille influenssarokote on ilmainen. Riskiryhmiin kuulumattomien täytyy ostaa rokote itse.

Riskiryhmiin kuuluvat pienet lapset ja yli 65-vuotiaat, raskaana olevat sekä säännöllistä lääkitystä saavat kuten astmaatikot ja diabeetikot.

Varuskuntaan menee Koukkarin mukaan yli tuhat rokotetta.

– Viime rokotuskaudella varusmiesten rokotusprosentti oli liki 100%. Tästä johtuen ei nähty käytännössä lainkaan aiempien vuosien kaltaista varusmiesepidemiaa.

Terveydenhuoltohenkilökunnan rokottamisen Koukkari näkee erityisen merkittävänä asiana.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta pyritään rokottamaan, jotta heissä ei esiinny taudinkantajia.

Koukkarin mukaan arviolta kuitenkin vain noin 20 prosenttia Kainuun soten maksuttomaan rokotukseen oikeutetusta henkilöstä ottaa rokotteen.

– Eurooppalainen tavoite on kahdeksankymmentä prosenttia.

Yksi syy vaatimattomaan rokotusprosenttiin voi juontaa narkolepsiatapauksien aiheuttamaan rokotuspelkoon.

Vuonna 2010 ihmiset miltei kamppailivat influenssarokotteen saamiseksi. Sikainfluenssarokotteena käytetyn Pandemrixin yhteys narkolepsiaan aiheutti valtavan huolen influenssarokotteita kohtaan.

– Se voi vaikuttaa taustalla yhä. Tosin tällaiset mahdolliset pelkotilat rokotetta kohtaan ovat sikäli perusteettomia, koska ne rokotteet, mitä käytetään eivät ensinnäkään sisällä samoja tehosteaineita.

Lue seuraavaksi