YK: Isis syyllistynyt massiivisiin sotarikoksiin

YK:n raportin mukaan Isis on syyllistynyt valtaamilla alueilla Syyriassa muun muassa verilöylyihin, teloituksiin ja seksiorjuutukseen.

Ulkomaat
Taisteluita Kobanen kaupungissa.
Yhdysvaltojen johtama koalitio on tehnyt ilmaiskuja muun muassa Syyrian Kobanessa, Turkin rajan läheisyydessä.Tolga Bozoglu / EPA

YK:n raportissa syytetään ääri-islamilaista Isis-järjestöä massiivisista sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Syyriassa.

YK:n tutkijaryhmän mukaan Isis on alistanut valtaamansa alueet Syyriassa ja Irakissa terrorille ja käyttää laskelmoiden julkista raakuutta ja indoktrinaatiota varmistaakseen yhteisöjen alistumisen valtaansa.

Raportin mukaan Isis syyllistyy muun muassa verilöylyihin, teloituksiin ja seksiorjuutukseen. Naisia myös saatetaan raskaaksi vastoin heidän tahtoaan.

Isis hallitsee alueita radikaaliin islamin lain tulkintaan perustuvilla määräyksillä, joita toimeenpanee "moraalipoliisi". Se on määrännyt ruoskimisia ja amputaatioita muun muassa sellaisista rikoksista kuin tupakointi tai varkaus.

Lapsia painostetaan ilmiantamaan vanhempia ja naisia on teloitettu, jos he ovat olleet miehiin yhteyksissä, joita Isis ei hyväksy. Kristittyjä ja muita vähemmistöjä on pakotettu joko maksamaan veroja tai kääntymään islamiin.

– Isis on mestannut, ampunut tai kivittänyt miehiä, naisia ja lapsia julkisilla paikoilla kaupungeissa ja kylissä kautta Koillis-Syyrian, raportissa kerrotaan. Sen mukaan miesten runneltuja ruumiita on usein asetettu näytteille varoitukseksi muille siitä, mitä seuraa, jos ei alistu Isisin valtaan.

Teloituksista on kerrottu Aleppon, Rakkan, Idlibin, al-Hassakehin ja Deir a-Zorin maakunnissa.

Raportti perustuu yli 300:n Isisin valtaamilta alueilta Kaakkois-Syyriasta paenneen tai alueilla yhä asuvien haastatteluihin sekä Isisin itsensä julkistamiin videoihin.

Asukkaat ovat kertoneet myös, että Yhdysvaltain johtaman liittouman aloitettua ilmaiskut Isisiä vastaan Isis alkoi sijoittaa taistelijoita siviilien keskuuteen, heidän taloihinsa ja tiloilleen. Ilmaiskut Isisiä vastaan ovat surmanneet myös siviilejä.

Raportin mukaan Isisin komentajat ovat tahallisesti syyllistyneet sotarikoksiin ja ovat niistä henkilökohtaisesti rikosoikeudellisessa vastuussa. Raportissa vaaditaan kansainvälistä yhteisöä varmistamaan, että komentajat saatetaan vastuuseen rikoksista kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP