1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jouni Backman: Suomalaiset voittivat sote-sovussa – arvosanaksi 9

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja sote-uudistuksen parlamentaarisen ohjausryhmän jäsen Jouni Backman pitää perjantaina saavutettua sote-ratkaisua edistysaskeleena, mutta ennen valmista lakia on vielä paljon tehtävää.

Kuva: Yle

Backmanin mukaan oleellisin asia sote-ryhmän perjantaisessa päätöksessä on se, että sote-alueilla tuotantovastuu voidaan antaa vain kuntayhtymälle tai sen sijasta tuottamisvastuualueen vastuukunnalle, jos alueen kunnat niin yksimielisesti sopivat. Aiemmin tuotantovastuu olisi voitu antaa myös yksittäisille kunnille ilman kuntien yksimielistä päätöstä.

Kuntayhtymän tulee voida järjestää kaikki keskeisimmät sote-palvelut eli perusterveydenhuolto, sosiaalipalvelut ja erikoissairaanhoito.

– Tämä tarkoittaa sitä, että enää ei voi syntyä kuntayhtymää, joka vastaisi pelkästään perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta, Backman toteaa.

Backmanin mukaan ratkaisu selkeyttää myös sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa työskentelevän henkilöstön asemaa.

– Jatkossa kaikki sote-palvelujen henkilökunta siirtyy uusien kuntayhtymien palvelukseen.

Sote-alueet päättävät tuottamisvastuussa olevat kuntayhtymät ja niiden tehtävät. Tuottamisvastuullisia kuntayhtymiä voi olla Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella enintään viisi, Kuopion yliopistollisen sairaalan alueella enintään neljä, Tampereen yliopistollisen sairaalan alueella enintään neljä, Turun yliopistollisen sairaalan alueella enintään kolme ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella enintään kolme.

Backmanin mukaan työtä on vielä paljon tehtävänä ennen kuin laki on valmis.

– Tänään saimme varmistettua palvelut sekä sen, miten kunnallinen itsehallinto järjestetään. Kunnista tulee vielä varmasti paljon kritiikkiä ja keskustelua käydään. Annan esitykselle arvosanan 9.

Asiaa käsiteltiin peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) johtamassa parlamentaarisessa ohjausryhmässä perjantaina aamupäivällä. Ohjausryhmä jatkaa lakiesityksen käsittelyä ensi viikon tiistaina.