1. yle.fi
  2. Uutiset

Jopo-varkaudet lisääntyivät rajusti – Lounais-Suomesta viety tänä vuonna jo 450 Jopoa

Jopoista on tullut varkaiden suosikkeja. Niitä viedään etenkin suurissa kaupungeissa. Koulujen pihat ja taajamat ovat paikkoja, joissa Joponsa voi menettää. Nettipoliisin mukaan varastetut ajokit myydään netissä.

Kotimaan uutiset
Jopo
JopoMinna Rosvall / Yle

Jopo-varkaudet ovat lisääntyneet viime vuosien aikana rajusti. Kyseessä on valtakunnallinen ilmiö. Jopoja viedään lähinnä suurissa kaupungeissa.

Lounais-Suomen poliisi on kirjannut yli neljä ja puoli sataa Jopo-varkautta lokakuun loppuun mennessä. Tapauksia on puolet enemmän kuin esimerkiksi vuonna 2011 vastaavana aikana.

Nettipoliisi on selvittänyt, että pyöriä myydään netissä. Vanhempi rikoskonstaapeli Antti Kankaisto kertoo, että esimerkiksi poliisin huutokauppaan ei Jopoja enää juuri päädy, vaan ne kulkeutuvat myyntiin.

– Joitain rikoksia on pystytty selvittämään yleisöltä tulleiden ilmiantojen perusteella, poliisien omien havaintojen perusteella sekä muiden rikosten tutkinnan yhteydessä.

Kankaisto kertoo, että pyöriä on viety jopa lukollisista pyörävarastoista.

– Jopo on suosittu pyörä ja se on helppo muuttaa rahaksi.

Netissä Jopoa ostava saa olla tarkkana

Poliisilla on joitakin vinkkejä, miten tunnistaa mahdollisesti varastetun Jopon, jota yritetään myydä netissä. Vanhempi rikoskonstaapeli Antti Kankaisto neuvoo selvittämään myyjän henkilöllisyyden ja puhelinnumeron.

– Ensin kannattaa kiinnittää huomiota myynti-ilmoitukseen, onko siinä jotain hämärää? Sen jälkeen kannattaa seurata sen myyjän käyttäytymistä, onko se kiireinen se myyjä. Pyörästä kannattaa pyytää ostokuittia ja takuutodistusta.

Jos myyntihinta on huomattavan alhainen pyörän kuntoon ja ikään nähden, hälytyskellojen pitää soida.

Antti Kankaisto

Pyörä kannattaa myös käydä tarkasti läpi, katsoa, onko sitä maalailtu tai onko turvamerkintöjä poistettu.

– Jos myyntihinta on huomattavan alhainen pyörän kuntoon ja ikään nähden, hälytyskellojen pitää soida, kertoo Kankaisto.

Jos anastetun Jopon on ostanut tietämättä varkaudesta, sen voi joutua luovuttamaan takaisin entiselle omistajalle. Jos on tietoisesti ostanut tällaisen Jopon, voi syyllistyä kätkemisrikokseen.

Oma ajokki kannattaa turvamerkitä ja valokuvata

Poliisi neuvoo merkitsemään pyörän tarkasti varkauden varalta. Pyörän tunnistetiedot kuten merkki, malli, väri, rungon numero ja mahdolliset erityistuntomerkit auttavat yksilöimään pyörän varkauden sattuessa. Ajokista kannattaa napata myös valokuva ja se kannattaa turvamerkitä.

Lukitus on myös tärkeä juttu. Pyörä kannattaa säilyttää lukitussa tilassa, sisällä.

– Runko tai takarengas kannattaisi lukita pyörätelineeseen ja sen lisäksi vielä eturengas erikseen pyörätelineeseen, neuvoo Kankaisto.

Yleensä pyörä viedään varmemmin syrjäiseltä kadulta kuin vilkkaalta valtaväylältä.

Omistaja voi vaatia pyörää takaisin, jos törmää tilanteeseen verekseltään.

– Jos joku huomaa, että henkilö anasti pyörän, hänellä on oikeus ottaa pyörä takaisin vorolta, kun tilanne on veres. Turvallisempi vaihtoehto on soittaa hätäkeskuksen kautta poliisi paikalle, neuvoo Kankaisto.

Lue seuraavaksi