1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vantaa ottaa aimo harppauksen ruoka-avun jakelussa – "Saksan malli" käyttöön

Jatkossa kaupungin ruokakauppojen hävikkiruoka kerättäisiin yhdellä autolla ja koottaisiin kaupungin varastohalliin. Täältä ruoka jaettaisiin kolmannelle sektorille, joka jakaisi sen edelleen nälkäisille.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä leipäjonossa
YLE

Vantaa aikoo kehittää merkittävästi ruoka-avun jakelua. Kaupunki aikoo vuokrata Koivukylästä varaston, johon kaupungin on jatkossa tarkoitus kerätä alueen ruokakauppojen hävikkiruoka.

Varastosta ruoka jaeltaisiin kolmannen sektorin toimijoille, jotka toimittavat ruoan edelleen sitä tarvitseville. Vantaan kuntalaispalveluiden johtaja Iiris Lehtonen on innoissaan.

– Tämä on huikeaa, kaikki voittavat. Sen sijaan, että kaupunki hankkii kymmenen kylmäautoa mitkä toimivat erillään, niin nyt hankitaan yksi ja mietitiään sille kunnon logistiikka. Kaupungin tehtävä ei ole antaa ruoka-apua, mutta sen tehtävä on mahdollistaa se, Lehtonen kuvailee.

Mallia Saksasta

Yhteinen Pöytä -projektiksi nimetyn hankkeen esikuvana on Saksan Berliner Tafel -konsepti.

– Siellä kaupungin autot keräävät ruoan kaupoista vastaaviin logistiikkakeskuksiin, saksalaisella täsmällisyydellä, Berliinissä kesällä 2013 ideaan tutustunut Lehtonen sanoo.

Lehtonen ei tiedä yhtäkään suomalaista kaupunkia, jossa ruoka-apu jaettaisiin vastaavalla tavalla.

Toistaiseksi kaikki näyttää projektin kohdalla hyvältä. Jo 35 vantaalaista kauppiasta – mukaan lukien HOK-Elanto, Suomen Lähikauppa Oy ja jotkin K-Citymarketit – ovat lupautuneet alustavasti toimittamaan jatkossa hävikkiruokaa logistiikkakeskukseen.

EU-tuki haussa

Hankkeelle aiotaan hakea satoja tuhansia EU:n ESR-tukea. Ilman rahoitusta kokonaiskustannus kaupungille on ensi vuonna yhteensä 155 356 euroa. Lisäksi Vantaan seurakuntayhtymä osallistuu auton vuokraukseen ja kahden ihmisen palkkaukseen 89 000 euron summalla.

Vantaan kaupunginhallitus päättää logistiikkakeskuksen, eli hävikkiruoan varaston vuokraamisesta maanantaina.

EU-tukea on tarkoitus hakea helmikuussa.

Lue seuraavaksi