Miksi minulla tökkii, mutta naapurilla toimii? – Hyvä 4G-signaali voi vaatia vaivannäköä

Nopeiden 4G-mobiiliyhteyksien tavoittaminen voi kysyä vaivannäköä ja hyviä hermoja, sillä yhteyksien laatu vaihtelee rajusti alueesta ja paikasta riippuen.

ilmiöt
Seppo Sistonen ja Kari Toiviainen ihmettelevät 4G-yhteyden nopeutta.
Seppo Sistonen ja Kari Toiviainen ihmettelevät 4G-yhteyden nopeutta.Juuso Valkonen / Yle

Entistä useampi suomalainen on törmännyt tilanteeseen, jossa oma älykännykkä tai tabletti tahmoo, mutta naapuri sujuttelee netissä kymmenien megabittien sekuntinopeudella.

– Tämä on monelle yllätys, miten paljon kaistojen nopeus vaihtelee pienelläkin alueella, Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner sanoo.

– Tukiasemia lisätään pikkuhiljaa sinne sun tänne, niin kyllä se peittokin rakentuu pikkuhiljaa. Todennäköisyys, että se käyttäjä, kuluttaja on kaukana tukiasemasta on paljon suurempi kuin 3G-verkossa, Jukka Manner lisää.

Aalto-yliopisto on kehittänyt Nettitutka-nimisen palvelun, johon kerätään käyttäjien tekemiä nopeustestejä ympäri Suomea. Kartalle on kerääntynyt nopeassa tahdissa nelisen miljoonaa käyttäjäkokemusta.

Yliopiston saamien tulosten mukaan 4G:n nopeudet ovat keskimäärin nousseet. Vuonna 2013 4G-latausnopeus käyttäjien keskuudessa oli keskimäärin 21 megabittiä sekunnissa. Vuoden 2014 keskiarvo asettuu 29 megabittiin sekunnissa.

4G-nopeusarvio perustuu noin 300 000 käyttäjän tekemään mittaukseen eri puolella Suomea. 3G-testien keskinopeus on tänä vuonna hieman vajaa seitsemän megabittiä sekunnissa.

Juvalla petyttiin nopeuksiin

Juvalaisella omakotitaloalueella on pettyneitä miehiä. Naapurit Seppo Sistonen ja Kari Toiviainen pyörivät pihamaalla puhelimet kourissaan etsien hyvää signaalia. Peittoaluekartan mukaan suhteellisen tuoreen 4G-tukiaseman pitäisi antaa hyviä tuloksia, mutta toisin käy.

– Mulla on nyt 4G kahdessakin laitteessa käytössä ja ne on käyttökelvottomia, kun yhteys on vanhan ajan gsm-tasoa. Tämä kyllä yllätti, Seppo Sistonen sanoo.

4G:stähän sanotaan, että se on tiedonsiirron moottoritie. Nyt se on tiedonsiirron kinttupolku.

Kari Toiviainen, Juva

Kari Toiviainen vaihtoi vastikään operaattoria juuri siitä syystä, että saisi nopeamman 4G-yhteyden toimimaan.

– Käytännössä 4G on kuin kinttupolku, nopeammin kuvan kaverille lähettää, kun hyppää autoon ja vie sen itse perille, Toiviainen täräyttää.

Operaattoreihin on oltu yhteydessä niin sähköpostilla kuin puhelimitse.

– Vaikka pitkällä aikavälillä asia varmaan saadaan korjattua, niin tässä käy niin, että ihmiset äänestää jaloillaan ja vaihtaa operaattoria. Jollakin operaattorilla tässä yhteys jopa toimii, sanoo Seppo Sistonen.

Antenneilla vahvistusta

Antenniyrittäjällä verkkotekniikan muuttuminen on tuonut lisätyötä.

– Koko ajan tilauksia tulee. Esimerkiksi käytöstä poistuva WiMAX korvataan monesti 4G:llä, RK-antennin yrittäjä Rauno Kaila toteaa.

Yhtenä vaihtoehtona on suunta-antennin asentaminen, joka pitäisi latausnopeuksien vaihteluvälin siedettävämpänä.

Kaikille antenniviritelmät eivät kelpaa, esimerkiksi juvalainen Seppo Sistonen ei halua katolleen uutta haravaa.

– Se on tietysti vaihtoehto, mutta en pidä sitä nykyaikaisena, että viritellään taas antenneja, Sistonen sanoo.

Asentajalle tuleva palaute on ollut kuitenkin positiivista.

– Kun ihmiset ovat tottuneet, että yhteys ei toimi kunnolla, niin yllätys voi olla iso, kun se lähteekin toimimaan, yrittäjä Rauno Kaila naurahtaa.

Ylimääräinen antenni maksaa yleisimmin reilut 100 euroa. Wlan-verkon muodostamiseen vaativa reititin maksaa vajaasta satasesta 500 euroon.

- Työkustannuksia tulee useimmiten satasen ja kahden välille, Rauno Kaila arvioi.