Venäjä: Ruotsin vesillä ei ollut mitään sukellusvenettä

Ruotsi esitteli perjantaina todisteita siitä, että ainakin yksi tai mahdollisesti useampi ulkomaalainen pienoissukellusvene loukkasi maan merialuetta lokakuussa.

Ruotsin puolustusvoimat etsi vierasta sukellusvenettä Tukholman saaristossa lokakuussa 2014. Kuva: Fredrik Sandberg / EPA

Ruotsin vesillä ei ollut mitään sukellusvenettä, Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitš ilmoitti perjantaina iltapäivällä. Norjalainen sanomalehti Verdens Gang (siirryt toiseen palveluun) kysyi Dvorkovitšin kommenttia ruotsalaisten tämänpäiväisiin todisteisiin, että Tukholman saaristossa on lokakuussa liikkunut ainakin yksi pienoissukellusvene.

VG tavoitti varapääministerin šakin maailmanmestaruuskilpailuista Sotšista.

– Ymmärtääkseni Ruotsi on sanonut, että siellä ei ollut sukellusvenettä, Dvorkovitš sanoi.

Toimittaja huomautti kuitenkin, että Ruotsin mukaan sen vesistössä on liikkunut pienoissukellusvene.

– Meillä ei ole mitään tietoa mistään sukellusveneestä Ruotsia ympäröivillä vesillä. Keskitymme siihen, missä olemme parhaita: šakkiin, Dvorkovitš ilmoitti.

Ruotsi esitteli perjantaina todisteita, että ulkomaalainen pienoissukellusvene loukkasi maan merialuetta lokakuussa. Todisteina olivat rannalta otettu valokuva,merenpohjasta löydetty jälki ja etsintäalueella havaittu kaikuääni.

Ruotsin puolustusvoimat ei kuitenkaan kertonut, mistä maasta sukellusvene tuli. Ruotsissa on yleisesti arveltu, että pienoissukellusvene olisi ollut venäläinen.

– Ajateltavissa olevat rikoksentekijät on helppo laskea. Periaatteessa se voi olla vain Venäjä Itämeren alueella, tiedustelutiedon analyysin professori Wilhelm Agrell Lundin yliopistosta sanoo sanomalehti Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun).