1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Seuraavaa suomalaista pelihittiä tavoitteleva Playraven kovassa kasvussa – "Suosio yllätti meidät täysin"

Nopeasti kasvava pieni peliyhtiö Playraven on palkkaamassa lisää henkilökuntaa ja entiset työtilat ovat jo käymässä ahtaaksi. Pari kuukautta sitten julkaistu yhtiön ensimmäinen peli nousi latauslistojen kärkeen ympäri maailmaa. Tällä viikolla järjestettävä Slush-tapahtuma on ollut isossa roolissa myös Playravenin kasvutarinassa.

Peliyhtiö Playravenin toimistolla Helsingin Kampissa eletään kiireisiä aikoja. Viime vuonna perustettu yhtiö julkaisi ensimmäisen mobiilipelinsä Ipadille syyskuussa ja heti tärppäsi. Toisen maailmansodan vakoojamaailmaan sijoittuva Spymaster-peli nousi saman tien ladatuimpien pelien listojen kärkijoukkoon lähes sadassa maassa.

-Se yllätti meidät täysin. Olimme ajatelleet, että jonkinlaista menestystä voi odottaa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa Spymaster oli toiseksi ladatuin strategiapeli julkaisuviikonloppunaan, hehkuttaa Playravenin toimitusjohtaja Lasse Seppänen.

Yhtiö aloitti muutaman hengen pienenä autotallifirmana, mutta nyt työntekijöitä on mukana 14 ja lisää ollaan rekrytoimassa kovaa vauhtia. Samalla nykyinen toimisto on jo käymässä pieneksi ja valmisteilla on kaksi uutta peliä.

Ensimmäistä peliä on ladattu yli 300 000 kertaa ja rahoitusta on saatu niin ulkomailta kuin Suomestakin yli 2 miljoonaa euroa.

Vauhtia Slushista

Yhtiön alkutaipaleessa on ollut paljon samaa kuin maailmanmaineeseen nousseessa Supercellissä. Playravenin työntekijöillä on vankkaa kokemusta nimekkäistä pelifirmoista ja työtä tehdään pienissä tiimeissä.

Playraven on myös hankkinut kansainvälistä rahoitusta Slush-tapahtuman kautta.

- Slush on huikea tilaisuus pienimmällekin pelifirmalle päästä esille. Sinne voi mennä esimerkiksi pitchaus-kilpailuun missä sijoittajat ovat tuomaristossa arvioimassa tuotoksia. Viime vuonna mekin olimme siellä, sanooo toimitusjohtaja Lasse Seppänen.

"Supercellin menestyksestä paljon hyötyä"

Myös tänä vuonna Playraven on yksi niistä monista kymmenistä teknologia-alan pienistä startup-firmoista, jotka ovat verkostoitumassa Slushissa suomalaisten ja kansainvälisten sijoittajien kanssa. Tällä viikolla järjestettävä Slush on kasvanut nyt entistä suuremmaksi ja tapahtuma on siirtynyt Helsingin Messukeskukseen. Ihmisiä paikan päälle on tulossa joka puolelta maailmaa yli 10 000.

-Palaveerasimme viime vuonna juuri Slushissa yhden meihin sittemmin sijoittaneen sijoittajan kanssa ja pääsimme tapahtumassa hyvin esille. Edelleen tänä vuonna olemme todella kiinnostuneita tapaamaan rahoittajia, vaikka meillä ei välitöntä tarvetta ole. Mutta aina on hyvä varautua tulevaisuuteen, sanoo Lasse Seppänen.

Myös pienessä Playravenissa on huomattu viime aikoina kasvanut kansainvälisten sijoittajien poikkeuksellisen kova kiinnostus suomalaisia pelifirmoja kohtaan. Syyt intoon ovat toimitusjohtaja Lasse Seppäsen mukaan selvät.

- Supercellin menestyksestä on ollut todella paljon hyötyä. Rovio oli ensimmäinen globaalisti todella näkyvä juttu, mutta kun sen jälkeen tuli vielä Supercell, niin kukaan ei voinut enää ulkomailla sanoa, että tämä on nyt vain sattumaa. Tämä on nähty muualla niin, että suomalaiset pystyvät toistamaan tätä kaavaa.

-Onko Playraven sitten seuraava tässä kaavassa?

-Toivottavasti, hymyilee Lasse Seppänen.