1. yle.fi
  2. Uutiset

YK joutui puolittamaan ruoka-apuannokset Keniassa – maailmassa liian monta kriisiä yhtä aikaa

Keniassa olevat, lähinnä Etelä-Sudanista ja Somaliasta tulleet, pakolaiset saavat lauantaista lähtien päivässä ruoka-annoksen, jossa on vain runsaat tuhat kilokaloria.

Ulkomaat
Leirillä asuva mies Maailman ruokaohjelma WFP:n järjestämän kouluruokalan keittiössä.
Leirillä asuva mies Maailman ruokaohjelma WFP:n järjestämän kouluruokalan keittiössä elokuussa 2011.Petri Burtsov / YLE

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma -järjestö on ilmoittanut joutuvansa puolittamaan puolen miljoonan Keniassa olevan pakolaisen ruoka-annokset. YK-järjestö kertoo kamppailevansa rahoitusongelmien kanssa, koska maailmassa on käynnissä ennennäkemättömän monta kriisiä yhtä aikaa.

Lauantaista lähtien Keniassa olevat 500 000 lähinnä Etelä-Sudanista ja Somaliasta tullutta pakolaista saavat päivittäisen ruoka-annoksen, jossa on vain runsaat tuhat kaloria. Tähän asti heille on jaettu 2 100 kaloria sisältävä annos.

Maailman ruokaohjelman edustaja Steve Taravella sanoi, että ruoka-annoksia joudutaan todennäköisesti vähentämään muuallakin kuin Keniassa.

Maailman ruokaohjelma jakaa ruoka-apua muun muassa viidestä suuresta humanitaarisesta kriisistä kärsiville ihmisille. Kriisejä on Syyriassa, Irakissa, Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja nyt myös ebolan runtelemassa Länsi-Afrikassa.

Tuhannen kalorin ruoka-annoksia jaetaan Keniassa näillä näkymin tammikuun loppuun asti, jolloin maahan odotetaan Yhdysvalloista uutta ruokalahjoitusta. Sen odotetaan kestävän kuitenkin vain noin kuusi viikkoa.

Ruoka-annosten kokoa on jouduttu pienentämään tänä vuonna myös Syyriassa, missä miljoonat ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Ruoka-apuannoksia on jouduttu leikkaamaan myös Pohjois-Koreassa ja Kongossa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi