1. yle.fi
  2. Uutiset

Intian sterilointikuolemien syyksi epäillään rotanmyrkkyä antibiootissa

Lääketehtaan johtaja on pidätetty ja lääkkeet takavarikoitu. Ainakin 13 naista kuoli osallistuttuaan joukkosterilointiin Chhattisgarhin osavaltiossa.

Ulkomaat

Intiassa epäillään, että Chhattisgarhin osavaltiossa steriloitujen naisten joukkokuolema johtui heille annetussa antibiootissa olleesta sinkkifosfidista. Ainetta käytetään muun muassa rotanmyrkyssä.

Asiasta kertovat osavaltion edustajat uutistoimisto Reutersille.

Ainakin 13 naista kuoli, kun heidät oli operoitu joukkosterilointitapahtumassa, jossa steriloitiin kaikkiaan yli 80 naista.

Bilaspurin aluehallinnon johtajan mukaan tableteista on löydetty alustavissa testeissä sinkkifosfidia. Myös naisten oireet sopivat yhteen sinkkifosfidimyrkytyksen kanssa, hän sanoo. Jatkotestejä tehdään vielä.

Perjantaina poliisi pidätti sterilointipaikalle lääkkeitä toimittaneen tehtaan johtajan ja tämän pojan. Osavaltion hallitus on kieltänyt tehtaan valmistamien lääkkeiden myynnin ja jakelun sekä takavarikoinut lääkkeet.

Sterilisointileikkaukset tehnyt lääkäri pidätettiin jo aiemmin. Hän syytti kuolemista viallisia lääkkeitä. Tutkimuksissa syyksi on epäilty aiemmin myös likaisia instrumentteja.

Parhaillaan tutkitaan, miksi sterilointitapahtumaan ostettiin lääkkeet paikalliselta yritykseltä, vaikka lääkkeitä oli riittävästi valtion varastoissa.

Reutersin lääkäri- ja virkamieslähteet kertovat, että hoitoon tuli torstaina ja perjantaina lisää potilaita, joilla oli samankaltaisia oireita kuin steriloilluilla naisilla. Uudet potilaat eivät olleet osallistuneet joukkosterilointiin, vaan syöneet lääkkeitä muutoin.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi